Contrabandă cu ţigări: procurorii DIICOT au săltat zece arădeni de acasă

0
397

descinderi 2
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române au efectuat, luni dimineaţă, un număr de opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Arad, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din tot atâtea persoane, specializată în infracţiuni de contrabandă cu ţigări.
Procurorii suspicionează că, începând cu anul 2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat având ca scop desfăşurarea de activităţi pe linia contrabandei cu ţigări provenite din state din Orientul Mijlociu, care erau introduse ilegal în România prin Portul Constanţa, fiind disimulate prin metoda „capac”, în diferite containere, printre alte mărfuri importate legal.
“Sumele de bani necesare achiziţionării cantităţilor de ţigări, efectuării formalităţilor vamale şi transportului acestora până la destinaţie erau achitate de iniţiatorii grupului infracţional. Astfel, există suspiciunea că în data de 26.08.2014 unul dintre liderii grupării s-a deplasat în Emiratul Dubai, unde a purtat negocieri cu sursa de aprovizionare din zonă, convenind livrarea unei cantităţi de circa 400 de baxuri de ţigarete marca „M”, la preţul de 90 de Euro/bax. Marfa achiziţionată a fost transportată pe cale maritimă în Portul Constanţa, sub aparenţa unor importuri legale de mărfuri, în speţă “oale de inox”. Cantitatea de ţigări trebuia iniţial să fie expediată pe numele unei societăţi comerciale din Dubai / Emiratele Arabe Unite, societate folosită ca paravan de filiera internaţională şi în alte operaţiuni similare. Societatea respectivă a intrat însă în atenţia autorităţilor de implementare a legii din Europa ca fiind implicată în traficul ilegal cu ţigări, după ce, în cursul lunii septembrie 2014, în portul Felixtowe, autorităţile britanice au identificat un container care avea ca expeditor aceeaşi societate comercială şi destinatar firma britanică R.D Ltd, iar în urma controlului au descoperit că acesta era încărcat cu ţigări de contrabandă (9.000.000 de ţigarete). Membrii grupării s-au reorientat şi au decis ca baxurile de ţigări să fie expediate prin intermediul altei societăţi paravan, mărfurile fiind introduse în ţară în acest mod”, precizau procurorii DIICOT – structura Timişoara.
Prejudiciul produs bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 2.132.699 lei (circa 475.000 euro).
La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Timişoara au fost aduse 10 persoane în vederea audierii.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.