De-a lungul timpului am fost martorii unor licitații cel puțin bizare care au avut loc pe bani publici. Câteva dintre acestea ne-au atras atenția. Este vorba despre contracte atribuite către două companii cu sediul în București.

Prima dintre ele, E One Construct, a câștigat două contracte, unul în 2018, iar unul în perioada pandemiei, mai exact în luna aprilie a acestui an. În ceea ce privește licitația din 2018, firmei bucureștene i-a fost atribuit un contract în valoare de 4.392.434 lei. La respectiva licitație au mai luat parte încă trei companii, însă acestea au fost date la o parte pentru acest prim contract cu dedicație. De ce spunem asta? Pentru că firma E One Construct avea în 2018 un număr de 6 angajați. Cum ar putea o asemenea „forță de muncă” să execute lucrările de întreținere a rețelei de alimentare cu apă într-o comună din Arad? Mai exact, cum ar putea să livreze și calitate, nu doar cantitate?

Al doilea contract câștigat de către această companie a fost cel din acest an, din perioada pandemiei, când la acea licitație au participat două companii. Valorea totală a lucrărilor s-a ridicat la suma de 1.575.255 lei și obligă firma din capitală să efectueze lucrări de modernizare la drumul comunal DC 69A din localitatea Cladova, comuna Păuliș. Nu avem date privind numărul de angajați al E One Construct din acest an, dar putem să riscăm și să presupunem că nu este nici acum mai mare de șase.

Cealaltă firmă din București care a câștigat licitații dubioase pe bani publici la Arad este Meva Concept. Aici neregulile par și mai mari, întrucât această companie a câștigat cinci contracte, dintre care trei în anul 2018, în care avea doar doi angajați! Acele trei contracte din 2018 presupuneau lucrări de reabilitare la școlile din Sânpetru German și Secusigiu (3.898.497 lei), extinderea sistemului de alimentare cu apă și canalizare menajeră în comuna Zerind (9.524.958 lei), iar în Vinga s-a lucrat la extinderea rețelei de canalizare menajeră și extindere a stației de epurare (8.630.963 lei). În ceea ce privește reabilitarea școlilor, firma Meva Concept a fost singura care a depus dosarul pentru licitație, însă în celelalte două cazuri din 2018 alte firme au fost date la o parte pentru acele contracte cu dedicație.

Ultimele două contracte au fost câștigate în anul 2019 și 2020. Anul trecut au fost depuse patru dosare pentru licitația privind modernizarea străzilor în Tîrnova și Chier, dar din nou ceilalți trei competitori au fost șterși de pe listă pentru a face loc celor de la Meva Construct. Valorea acelui contract a fost de 9.051.112 lei. Iar marți, în 30 iunie, așadar acum doar două zile, compania bucureșteană a mai dat un tun în valoare de 1.673.177 lei, câștigând licitație prin care va trebui să execute lucrări de reabilitare și modernizare a Căminului Cultural dintr-un sat arădean. Și aici au fost ignorate alte trei firme.

Așadar, noi ne întrebăm cum pot doi angajați, da, ați citit bine, DOI (2) să reabiliteze școli, să extindă rețele de apă sau să modernizeze străzi? Pentru că dacă așa ceva este posibil s-ar putea ca în viitor fiecare familie din România să își deschidă o afacere profitabilă în acest sector. Tot ce putem face noi este doar să semnalăm aceste aspecte. În schimb, organele competente de specialitate se pot sesiza din oficiu pentru a investiga aceste cazuri în vederea aflării detaliilor.

  • abc spune:

    PAI CINE ACORDA CONTRACTELE SI CINE LE AUDITEAZA…SA I SE RUPA DEGETUTELE ALEA CU CARE A SEMNAT HARTIA IGIENICA

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției