După 5 ani de zile de construcție lentă a noului Stadion „Francisc Neuman”, autoritățile locale încearcă să urgenteze inaugurarea acestuia. Contractul inițial cu Tehnodomus s-a încheiat oficial zilele trecute, odată cu recepția făcută la fața locului de reprezentanții Primăriei, iar de aici încolo sunt necesare alte licitații pentru a finaliza arena.
Întrebarea care se pune automat este dacă cei de la Tehnodomus nu s-au angajat în contractul semnat cu Primăria să efectueze toate lucrările sau măcar o parte dintre cele pentru care necesită acum noi licitații. Un răspuns a încercat să ofere primarul interimar al Aradului. „În primul rând, personal nu am înaintat niciodată un termen de finalizare a stadionului, fiindcă erau destule lucruri de care depindeau inaugurarea lui. Au existat motive obiective și subiective pentru întârzierea lucrărilor. De la momentul proiectării inițiale, au apărut trei factori externi majori care au influențat proiectul. Primul a fost accidentul de la Colectiv, care a impus schimbarea normelor de siguranță în România. Prin urmare, au fost necesare modificări esențiale, precum lărgirea intrărilor și ieșirilor din stadion, mărirea distanțelor dintre scaune scaune, de la 45 de centimetri la 50 de centimetri. Poate vi se par puțin 5 centimetri, dar multiplicați la mii de locuri contează mult. Au suferit modificări și spațiile destinate pe stadion pentru pompieri, jandarmi sau poliție. Al doilea factor important a fost dorința de a trece de la a doua la a patra categorie de clasificare conform nor­melor UEFA, ceea ce, bineînțeles, necesită lucrări și dotări ulterioare supli- m­entare. În al treilea rând, Aradul a avut acea înțelegere cu CNI pentru finanțarea părții de nocturnă, gazon și ultimul nivel al stadionului, care în acest moment a căzut. Pentru partea de nocturnă și gazon am făcut deja licitații și am atribuit lucrările, pentru restul urmează în două etape. Prima, de altfel, s-a finalizat prin urcarea pe SICAP a caietului de sarcini cu lucrări de finisaje la toate cele patru corpuri ale stadionului. Valoarea lor se ridică la 3,5 milioane de lei, iar ofertele se vor deschide după data de 16 octombrie, iar termenul de realizare a lucrărilor este de patru luni de zile. Dacă apar contestații, din păcate, termenul se prelungește, dar noi sperăm să nu fie cazul”, a spus Călin Bibarț, care a explicat și de ce Tehnodomusul și-a încasat toți banii pe lucrările făcute, deși arena nu e finalizată decât în proporție de 70%: „În urma modificărilor ce au trebuit operate după accidentul de la Colectiv și schimbarea clasificării stadionului din UEFA 2 în UEFA 4, suprafața total construită și compartimentată corespunzător s-a mărit de la 3.223 de metri patrați la 6.031 metri pătrați. Aproape dublu dintre proiectul inițial și cel nou, așadar cheltuielile sunt justificate”.
Tot Bibarț a mai spus că în două-trei săptămâni și celălalt caiet de sarcini, cu ultimele lucrări necesare finalizării arenei din Calea Aurel Vlaicu va fi urcat pe SICAP, valoarea sa urmând să fie și mai mare de 3,5 milioane de lei prevăzută în primul. Prezent la întâlnirea cu presa, inginerul Ioan Ignat, directorul Departamentului de Patrimoniu din cadrul Primăriei Arad, a oferit și mult așteptatul răspuns cu privire la capacitatea finală a stadionului. „Arena va avea aproximativ 11.600 de locuri, fără scaunele VIP”, a spus Ignat.
Ulterior am aflat și distribuirea locurilor pe sectoare, după cum urmează:
Tribuna I: 2716 de locuri + 27 destinate persoanelor cu handicap
Tribuna a II-a:- 3730 + 44 destinate persoanelor cu handicap
Peluza nord: 2484 + 19 destinate persoanelor cu handicap
Peluza Sud: 2488 + 18 destinate persoanelor cu handicap
Total: 11.526 de locuri.
Vom reveni și cu alte aspecte lămurite de Ioan Ignat legate de stadionul „Francisc Neuman”.

Recomandările redacției