Contre Turcia-SUA pe tema propagandei teroriste

0
1032

 

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Turcia aşteaptă ca Statele Unite să-şi onoreze parteneriatul strategic după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat că „va devasta Turcia economic” dacă atacă o miliţie kurdă în Siria, informează Agerpres.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi din cadrul NATO sunt tensionate în legătură cu sprijinul acordat de SUA miliţiei kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG), văzută de Turcia ca o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii şi care a condus o insurgenţă de zeci de ani pe teritoriul turc.

„Dle @realDonaldTrump Este o greşeală fatală să echivalaţi kurzii sirieni cu PKK, care se află pe lista de terorişti a SUA, şi filiala sa din Siria PYD/YPG”, a scris purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin pe Twitter.

„Teroriştii nu pot fi partenerii & aliaţii voştri. Turcia aşteaptă ca SUA să-şi onoreze parteneriatul strategic şi nu doreşte ca acest lucru să fie umbrit de propaganda teroristă”, a adăugat el.

Trump a scris pe Twitter mai înainte că Statele Unite încep să se retragă din Siria, în timp ce îi lovesc pe combatanţii Statului Islamic rămaşi acolo.

„Vom devasta Turcia din punct de vedere economic dacă i-ar lovi pe kurzi”, a avertizat el, dar a adăugat că Statele Unite „nu vor ca kurzii să provoace Turcia”.

Miliţia kurdă YPG a fost un aliat al SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic şi controlează zone din nordul Siriei. Erdogan a promis să o zdrobească după decizia lui Trump de a retrage trupele americane din regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.