Polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combatere Delicte Silvice au desfășurat, în perioada 27-28 mai a.c., o acțiune pentru depistarea persoanelor care nu respectă prevederile legale privind gestionarea exploatării și transportului de material lemnos și a pescuitului.


Așadar, împreună cu reprezentanți ai Direcției Silvice Arad, au fost efectuate controale în trafic pe rutele Arad – Pecica – Nădlac și Arad – Ineu – Sebiș – Vârfurile – Hălmagiu. Acest control a avut ca țintă transportatorii de material lemnos și astfel au fost verificați 21 de transportatori. Această acțiune se desfășoară într-o perioadă în care parcă s-au tăiat mai mulți copaci în comparație cu lunile trecute. În acest scop a fost pusă și o interdicție asupra tăierii pădurilor vechi: „Pădurile mai vechi de 140 de ani vor fi protejate, după ultima decizie a Ministrului Mediului. Chiar vineri că a luat decizia să treacă peste 38.000 de hectare de pădure cu o vârstă mai mare de 140 de ani, din zona de producție, în zona de protecție. În acest sens, în pădurile seculare nu vor mai fi făcute tăieri de lemn și vor fi permise doar lucrări de conservare”.

De asemenea, au mai fost controale și pe drumul forestier – turistic Muntele Găina, privind respectarea normelor referitoare la rampele de încărcare și depozitarea masei lemnoase pe drumul de acces și cursul de apă. În final, polițiștii au aplicat trei sancțiuni contravenționale în valoare de 7.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Mai mult de atât, împreună cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu Arad și Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, polițiștii au efectuat verificări și pe cursul râului Mureș, în zona podurilor din municipiu și între localitățile Arad – Nădlac, cât și pe canalele de irigații din zona Pecica – Turnu.
Pe aceste trasee au fost aplicate alte trei sancțiuni contravenționale în valoare de 1.600 de lei, în conformitate cu prevederile O.U.G. 23/2008, privind pescuitul și acvacultura, pentru pescuit în perioada de prohibiție și în zonele de protecție. Reamintim că aceste acțiuni au avut loc și pe perioada stării de urgență când mai multe persoane au fost prinse pe raza orașului Pecica în timp ce pescuiau ilegal. La acel moment, persoanele în cauză au primit amenzi contravenționale și pentru nerespectarea Ordonanței Militare, pe lângă amenda pentru pescuit. 

Recomandările redacției