• Ministrul Mediului își trimite echipa la Arad
  • Grațiela Gavrilescu a vizitat Aradul.
  • Gunoaiele care pot fi văzute la tot pasul au scandalizat-o.
  • Termene extrem de scurte.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a ținut, vineri, în jurul orei 13, o conferință de presă la Prefectură pe tema gunoaielor din Arad, care i-au atras atenția în mod neplăcut.
Scandalizată de modul în care autoritățile gestionează criza gunoiului și de faptul că acestea nu au acordat atenție concluziilor trase de Comitetul de Urgență, care s-a întrunit în scopul pre­venirii unei epidemii, ministrul a reacționat ferm: „Pe Breaking News este că operatorul trebuie să meargă, să ridice tot gunoiul din toate școlile din cele 25 de localități, în special în municipiul Arad, unde înțeleg că o singură dată s-a dus și a ridicat gunoiul menajer. Iar la Spitalul Județean nici nu mai vorbim! Obligația este la puterea o mie! Nu pot să stau, iar cei care au greșit să nu plătească! Exclus! RETIM-ul a fost amendat de către Garda de Mediu. Nu cu o sumă modică, dar nu este singurul care a greșit! Și eu vreau să văd cum s-a greșit, unde s-a greșit și cine a greșit! Și atunci, prin ordin de ministru, luni, voi trimite Corpul de Control al Mi­nistrului Mediului și Garda Națională de Mediu în control la ADI Deșeuri Arad (…) Domnul director de la ADI chiar a spus că acum câteva luni, la o întâlnire cu reprezentanții din România, Aradul a fost lăudat pentru că a reușit ca pentru faza I să încheie contracte de salubrizare, colectare, transport și am spus că asta este un lucru bun, asta înseamnă implicare.
Am spus «Bun! Vedeți că sunteți în faza de mobilizare, deci aveți mare grijă!» Și astăzi să vin la Arad să văd ce? M-aș fi bucurat să vin la Arad și să beneficiem de așa zi frumoasă! Și din punct de vedere că este însorită, dar și a sărbătorii de care arădenii să beneficieze după niște zile de mun­că. Cred că avem toții dreptul la lucrul acesta, dar obligația noastră și obligația mea ca ministru și, cred, în primul rând, a Guvernului României este să îi coordoneze, dar să îi și supervizeze și să-i pedepsească, atunci când este nevoie, pe cei care nu aplică le­- gea cum trebuie și cei care nu se implică cum trebuie și cetățeanul este cel care, de fapt, este văduvit de a trăi într-un mediu curat și într-un mediu sănătos”. În continuare ministrul a completat că Aradul, care aspira, conform primarului, la titlul de Capitală verde, este pus acum cu semn de întrebare în lista locurilor în care s-ar putea ține întâlnirile regionale legate de președinția României la Consiliul Uniunii Europene.
În ceea ce privește RETIM-ul, firma cu care s-a încheiat contractul de salubrizare, aceasta are termen până în 6 mai să ridice gunoaiele de pe spațiul public. „RETIM-ul nu are valoare. Va­loare are un singur lucru: că Aradul este astăzi în gunoaie (…)!. Am constatat că nu se prea cunoaște legea (…), iar obligația noastră e să-i coordonăm pe cei care trebuie să aplice legea”, a mai declarat Grațiela Gavrilescu.
Termene extrem de scurte
Grațiela Gavrilescu a menționat măsurile și termenele ur­gente în care trebuie să se încadreze firma de salubrizare RETIM. Astfel, aceasta trebuia ca până duminică, 6 mai, să ridice toate deșeurile de pe spațiul public, indiferent de resursele pe care le are. Până marți, 8 mai, reprezentanții societății trebuie să se prezinte la Agenția pentru Protecția Mediului Arad pentru a completa toate documentele, în vederea eliberării autorizației de mediu, iar până miercuri, 9 mai, firma trebuie să preia cele zece autospeciale de la Consiliul Județean, pentru a le trimite în teren.
Întrebată în repetate rânduri de jurnaliști ce se va întâmpla dacă aceste termene nu vor fi respectate nici de această dată, adică după ce firma a primit deja patru amenzi în valoare totală de 250.000 de lei, ministrul a spus că nici nu vrea să se gândească la acest lucru. Cu alte cuvinte, nu se dorește să se ajungă la măsuri extreme pentru că „totul se poate rezolva acolo unde există bunăvoință”. Mai mult, ministrul încearcă să lucreze cu primarii din celelalte localități, pentru a nu se ajunge la aceeași situație ca aceea pe care o avem în Arad.
În municipiu, se va urmări, de asemenea, încheierea contractelor cu firmele private și se va face o listă cu cei care nu vor să colaboreze, având în vedere că, în loc de 1.200 de contracte încheiate, în municipiu au fost semnate doar puțin peste 500. Nu poate fi ignorat faptul că nici primarul Gheorghe Falcă, și nici Sergiu Bîlcea, președintele ADI Deșeuri nu au fost prezenți la discuții, iar ședința de la Consiliul Local în care ar fi trebuit să se discute despre problema gunoiului neridicat nu s-a mai ținut în lipsă de cvorum. În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm ce or fi înțelegând administrația locală și aleșii cetățenilor prin „gestiune”.
Mai trebuie spus că unii administratori de bloc susțin că nici măcar contractele care au fost încheiate și în temeiul cărora au fost deja efectuate plăți nu dau roade, iar RETIM-ul nu ar fi ridicat gunoiul de peste două săptămâni în zona CEC-ului, de pildă.

Recomandările redacției