Agricultorii din județ sunt încă în vizorul reprezentanților APIA, pentru controalele ce vizează cererile de plată pe suprafață, depuse în campania din acest an. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) derulează controale până la finele lunii septembrie. Câteva sute de fermieri sunt cuprinși în campania de controale pe teren din acest an. APIA are însă deja situații, pentru acțiunile intreprinse.

Anul acesta, un număr 21.060 de fermieri arădeni au depus cereri de plată pe suprafață, pentru un total de 360.528,82 de hectare. Conducerea Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a făcut un bilanț, pe care l-a prezentat de curând, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.

Potrivit reprezentanților APIA Arad, cele mai multe cereri au fost depuse la centrele locale Ineu – 4584 de cereri, Gurahonț – 4.464 de cereri, Arad – 2.716 cereri, la care se adaugă alte 944 de cereri pe centrul județean.

„În campania 2019, la nivelul județului Arad am avut un număr de 8.675 suprapuneri între parcelele fermierilor, pentru soluționarea cărora s-au notificat fermierii în vederea rezolvării acestora. Numărul de suprapuneri rămase este de 28, urmând să fie rezolvate în cel mai scurt timp. În ceea ce priveste supradeclarările, numărul total de BF supradeclarate a fost de 811, la această dată numărul acestora fiind de 62 BF“, a susținut Alin Triponescu, directorul Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Arad.

În ceea ce privește atribuțiile instituției cu privire la verificarea pe teren a eligibilității cererilor unice de plată și a îndeplinirii condițiilor pentru acordarea subvenției, inspectorii APIA continuă verificările.

„Campania de control pe teren este în plină desfășurare. Acțiunile pe care le întreprindem se referă la: verificarea pe teren a anexei 17 b, privind actualizarea blocurilor fizice cu cele trei cazuri: cazul 1 – limita parcelei taie limita blocului fizic; cazul 2 – digitizare parcelă IPA într-un bloc fizic eligibil inexistent pe hartă în stratul de referință și cazul 3 – parcela digitizată are altă categorie de folosinţă decât cea a blocului fizic“, menționează directorul APIA.

Controalele mai au în vedere econdiționalitatea în cazul animalelor, verificarea terenurilor abandonate, precum și colectarea punctelor eșantioanelor de culturi, pentru controlul prin teledetecție.

Controlul clasic pe teren a început la 1 iulie 2019, pentru un eșantion de 458 ferme și 24.757 parcele.

De menționat că, instituția a vizat un număr de 1.550 de carnete de rentă viageră, pentru o suprafață de peste 6,09 hectare. Valoarea sprijinului acordat s-a ridicat la peste 1,92 de milioane de lei.

 

 

 

Recomandările redacției