Controale la producătorii și distribuitorii de biocide

0
168

Ministerul Sănătăţii a solicitat efectuarea de controale la producătorii de biocide, după ce a fost semnalată prezenţa în mai multe spitale a unor dezinfectanţi cu 0% substanţă activă.

Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii a precizat că produsele biocide (22 de tipuri, inclusiv dezinfectanţi pentru suprafeţe, pentru mâini, pentru apa potabilă, pentru zona alimentară) sunt puse pe piaţă în baza unei autorizații emisă de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, în conformitate cu prevederile îm vigoare.

Este de menționat faptul că, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a emis în anul 2020 autorizaţii temporare de punere pe piaţă a produselor biocide, pe perioada stării de urgenţă.

Astfel, produsele biocide trebuie să dovedească eficacitatea prin prezentarea rapoartelor de testare a eficacităţii (de exemplu bactericidă, fungicid, levuricidă, micobactericidă, virucidă) realizate în laboratoare de specialitate. Aceste eficacităţi sunt specificate în aviz sau în autorizaţie.

În prezent, inspectorii sanitari efectuează controale la producători, deţinătorii de aviz, distribuitori, utilizatori profesionali (unităţi sanitare, unităţi de învăţământ, cabinete de înfrumuseţare), unde verifică dacă eticheta respectă informaţiile din avize şi/sau autorizaţii (concentraţii, timpi de acţiune, eficacitatea), precum şi informaţii privind fişa cu date de securitate.

De asemenea, controlul vizează verificarea respectării de către producătorul de biocide a cerinţelor privind siguranţa şi calitatea produselor biocide, furnizarea substanţei/substanţelor active, evidenţele şi raportările.

În trimestrul II 2020 – trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au efectuat controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri şi 467 kg.

Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri şi 8.845 kg.

Au fost aplicate 185 de sancţiuni, dintre care 127 de amenzi, în valoare totală de 734.500 lei, şi 58 de avertismente.

Principalele neconformităţi identificate de inspectorii sanitari au fost legate de introducerea ilegală pe piaţă a produselor biocide, etichete care nu respectă prevederile din aviz/autorizaţie, termene de valabilitate expirate şi utilizare necorespunzătoare.

În perioada aprilie – mai 2021, inspectorii sanitari au prelevat probe de produse biocide cu aplicaţie în sectorul medical şi anume antiseptice şi dezinfectante chimice folosite în dezinfecţia chirurgicală a mâinilor, în vederea evaluării eficacităţii biocide (bactericide şi fungicide), conform Metodologiei stabilită de INSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.