Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca șapte dintre inculpații judecați în dosarul „Mită la PSD Arad” să rămână sub control judiciar pentru încă două luni. Dintre cei șapte, Mirel Pascu este singurul care a contestat decizia ÎCCJ. 

„Menține măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpații: Ispravnic Cristian Ilie , Dima Cristian, Lucaciu Mircea Andrei, Pascu Patriciu Mirel, Băețan Vasile Alin, Horgea Cristian și Miuțescu Elisabeta pe o perioadă de câte 60 de zile, începând din data de 12 iunie 2020, până la data de 10 august 2020, inclusiv. În baza art. 215 alin. 3 și 7 din Codul de procedură penală, atrage atenţia inculpaților că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce le revin sau de existenţă a suspiciunii rezonabilă că au săvârșit cu intenție o nouă infracțiune pentru care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lor, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive. Dispune emiterea adreselor prevăzute de art. 215 alin. 5 din Codul de procedură penală. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunțare”, se arată în soluția Înaltei Curți.

Amintim că, în luna aprilie, trei deputaţi, un senator şi mai mulţi şefi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie. Conform unui comunicat de presă emis de Direcţia Naţională Anticorupţie, deputaţii social-democraţi Dorel Căprar, Florin Tripa şi Luminiţa Jivan, senatorul Ioan Chisăliţă şi mai mulţi şefi de la DRDP Timişoara au fost trimişi în judecată, în dosarul şpăgilor luate pentru PSD Arad.

Procurorii DNA susțin că, pe parcursul investigațiilor desfășurate  în acest dosar, în care 8 persoane au fost reținute, Dorel Căprar ar fi pus la punct un mecanism de strângere a unor sume importante pentru filiala județeană a PSD pe care o conducea și că le-ar fi cerut șefilor din Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara să colecteze de la persoanele interesate să obțină funcții în aceste instituții sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru a li se asigura câștigarea posturilor respective. De asemenea, le-ar fi solicitat să plătească tot direct la casieria de partid un fel de taxă lunară pentru a-și asigura menținerea în funcție. Era vorba inclusiv despre funcții de conducere.

Astfel, potrivit DNA, Dorel Căprar ar fi încasat în mai multe rânduri astfel de sume de ordinul miilor de euro la casieria de partid. Tot aici ar fi fost încasate și aceste taxe lunare pe care angajații Direcției de Drumuri și Poduri le-ar fi obținut din acel mecanism implementat cu încălcarea legii la vama Nădlac 2, unde inspectorii de control ar fi închis ochii la supraîncărcarea unor camioane care transportau marfă.

Dorel Căprar este cercetat pentru 12 infracțiuni de folosire nelegală a influenței de lider politic, 2 infracțiuni de complicitate de luare de mită, 3 infracțiuni de abuz în serviciu. În acest dosar mai sunt cercetați cei doi parlamentari social-democrați, deputațul Florin Tripa și senatorul Ioan Chisăliță.

Procurorii mai spun că influența locală a PSD Arad se întindea și la Inspectoratul Școlar din județ și că fosta șefă a inspectoratului, schimbată din funcție și cercetată la rândul său pentru suspiciuni de corupție ar fi dat afară un inspector după ce acesta ar fi criticat public PSD.

Recomandările redacției