rezervapadureÎn numerele trecute ale ziarului nostru vă informam despre faptul că reprezentanţii Ocolului Silvic Privat Nadăş au trimis, anul trecut, o sesizare către ministrul de la acea vreme care era delegat pentru Ape Păduri şi Piscicultură, cu privire la anumite tăieri ilegale petrecute pe raza cantonului Cimercea, care face parte din Ocolul Silvic Beliu. Acest lucru s-a întâmplat în urma descinderii procurorilor DNA la Nadăş, când s-a dispus predarea pădurii aflate în administrarea Ocolului Silvic Privat Nadăş către Direcţia Silvică, care trebuie să o păzească. Având în vedere acest lucru, conducerea ocolului a dorit să afle cine sunt cei care se vor ocupa de pădure. Astfel, au aflat că în districtul inginerului silvic însărcinat să se ocupe cu paza pădurii de la Nadăş, Traian Alb, au fost făcute tăieri ilegale, fără ca nimeni să se sesizeze. Într-o sesizare trimisă pe adresa ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, se arată că „S-a dispus Direcţiei Silvice a judeţului Arad să desemneze ocolul silvic de stat care să ia în pază pădurea, iar Direcţia Silvică a numit Ocolul Silvic Beliu pentru îndeplinirea acestor atribuţii, delegându-i pe şeful de ocol, ing. Luce Ioan (fost coleg de şcoală cu actualul director general al Romsilva, pe care l-a şi găzduit în locuinţa părinţilor săi în această perioadă) şi pe şeful de district Alb Traian pentru participare la predare-primire Desemnarea Ocolului Silvic Beliu pentru preluarea în pază a pădurii şi mai ales a celor două persoane indicate mai sus, a avut la bază relaţiile personale strânse dintre şeful ocolului silvic şi şeful de district cu directorul Direcţiei Silvice Arad şi are scopul de a pune la dispoziţia acestora o bază profitabilă de defrişare ilegală, aşa cum au procedat aceştia şi cu pădurea de stat administrată de acel ocol silvic, unde totul e «ras», pădurea nemaiexistând din cauza tăierilor ilegle.” Mai mult, în sesizare se spune că desemnarea pentru preluare în pază a pădurii de la Nădaş a unor persoane care nu s-au dovedit capabile să administreze pădurea de stat, pune în pericol integritatea pădurii Ocolului Silvic Privat.
Probleme confirmate
Reprezentantul Ocolului Silvic Privat Oliver Paul Ilieş ne-a povestit că în urma sesizării a venit un control de la Bucureşti, care a confirmat aspec­tele semnalate. „A venit o echipă din corpul de control al Ministrului Mediului şi la inspecţia pe teren s-a constatat că ceea ce am scris eu în sesizare se confirmă. În urma inspecţiei care a durat două zile, s-a constatat un număr de cioate lipsă, urmând să ia măsurile ce se impun. Nu s-a inspectat nici mă­car 10% din ceea ce am scris eu în sesizare. Unul dintre inspectori a spus că acolo e autoservire, drept pentru care s-a dispus efectuarea unui control pe raza întregului ocol Beliu. De altfel, când am fost pe teren, cei de la ITRSV de la Arad nu aveau ciocan să bată cioatele. Deşi veniseră pregătiţi să ne facă nouă probleme. Până la urmă au găsit un ciocan. Ins­pectorul de la Arad nu voia să bată cioatele. Cu toate că inspectorul de la Bucureşti îi spunea să bată, băteau tot al treilea ciot. De altfel, inspectorii de la Arad ne-au ameninţat că vom vedea noi, dacă umblăm cu reclamaţii pe la minister”, povestea Ilieş. În răspunsul primit de Ocolul Silvic Privat Nadăş de la Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerului Mediului se menţionează că „referitor la tăierile ilegale de arbori în cantonul Cimercea din O.S. Beliu, reprezentanţii Departamentului împreună cu cei ai dumneavoastră au fost pe teren în zonele indicate şi au constatat 101 cioate provenite de la arbori tăiaţi în delict pentru care corespunde un volum de 63,4 mc al arborilor tăiaţi ilegal. Aspectele sesizate pentru acest canton au fost aduse şi la cunoştinţa Regiei Naţionale a Pădurilor pentru a lua măsurile legale ce se impun de recuperare a prejudiciului, de aprofundare a controlului şi de sanc­- ţionare a celor responsabili.”
Oliver Paul Ilieş povestea că după plecarea inspectorilor veniţi de la Bucureşti, angajaţii DSA care lucrează la districtul condus de Traian Alb ar fi mers pe teren să facă curăţenie, adică, după cum susţine reprezentantul Ocolului Silvic Privat Nadăş, să scoată cioate şi să le marcheze pe cele ce mai pot fi marcate.
Aşteaptă al doilea control
În condiţiile în care s-a dispus efectuarea unui control pe raza întregului Ocol Silvic Beliu, cei care au depus sesizarea s-au aşteptat, după cum era şi normal, ca acest lucru să se şi întâmple. Oliver Paul Ilieş susţine însă că alte verificări nu s-au mai făcut. Astfel, oamenii din zonă, care au legătură cu silvicultura, au început să vorbească pe la colţuri că şi în acest caz s-ar aplica politica de împiedicare a verificărilor care ar fi fost impusă de conducerea Direcţiei Silvice, în speţă de directorul Teodor Ţigan, aşa cum s-ar fi întâmplat la ocoalele silvice Valea Mare, unde s-a produs un jaf de neimaginat, Gurahonţ, Lipova şi Criş. În acest din urmă caz a fost sesizată şi Garda de Mediu, pentru cele petrecute la Somoş, iar comisarul venit în control vorbea despre „un atentat la siguranţa naţională”, în prezenţa mai multor martori, când a văzut o bandă cu o lungime de aproximativ 15 kilometri tăiată la marginea păduri, iar arborii scoşi din rădăcină cu buldozerul erau de ordinul sutelor. Cu toate acestea, se pare că prejudiciul descoperit în urma controlului făcut de silvicultori a doua zi a fost de doar 0,98 metri cubi, adică nici măcar un metru cub de material lemnos. De menţionat că atât la Beliu, cât şi la Criş, din echipa de control au făcut parte inspectori ai ITRSV Oradea, Direcţia Silvică Arad, iar la Criş au fost şi reprezentanţi ai IPJ. Ceea ce este interesant este că la fel ca la Valea Mare, unde într-o primă fază s-a descoperit un prejudiciu infim, pentru ca ulterior cifrele să crească foarte mult, şi la cantonul Cimercea s-a petrecut, păstrând proporţiile, un lucru similar. Ilieş susţine că iniţial, a informat echipa de control de existenţa a aproximativ 300 de cioate. Într-o primă fază s-au descoperit 70 de arbori tăiaţi ilegal, iar ulterior numărul a ajuns la 101.
Cine plăteşte?
Cu toate acestea ar fi interesant de aflat dacă prejudiciul a fost sau nu plătit, şi cine a făcut acest lucru, pădurarul, despre care gurile rele spun că a fost pus acolo doar de faţadă sau şeful de district. De asemenea, localnicii susţin că Traian Alb ar avea anumite probleme cu decontarea banilor din vânzări, şi că în timpul serviciului s-ar ocupa şi de afacerile unei firme care are ca obiect de activitate comercializarea şi  exploatarea materialului lemnos. În districtul Cimercea se întâmplă însă lucruri şi mai ciudate.  Din informaţiile noastre un pădurar gestionar ar fi plecat din sistem pe nepusă masă,  gestiunea lui fiind preluată, printre alţii şi de Traian Alb, şeful de district. Se pare că acum, pădurarul care a părăsit sistemul ar fi gata să povestească amănunte picante, de ce a plecat, în ce condiţii a plecat…
Traian Alb nu a putut fi contactat, ieri, pentru a-şi prezenta un punct de vedere, ceea ce nu se poate spune despre Gelu Zdrenghea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice. După ce aproape un an nu a mai răspuns la telefon, de data aceasta a făcut-o şi ne-a promis că zilele viitoare va da un răspuns din partea instituţiei pe care o reprezintă cu privire la cele petrecute la Beliu.
În numerele viitoare ale ziarului nostru vom reveni cu noi amănunte.

Recomandările redacției