caragiale caragiale1După succesul răsunător al „Lunii pline de teatru“, programul instituţiei teatrale arădene intră pe făgaşul normal. Până când ne vor fi puse la dispo­ziţie informaţii legate de numărul de spectatori şi de bilete vândute în această perioadă vă informăm asupra producţiilor care vor fi jucate în aceste zile la Teatrul Clasic Ioan Slavici. Astfel, sâmbătă, 2 februarie, de la orele 19, la Sala Studio, va avea loc spectacolul „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”, de I. L. Caragiale în regia lui Doru Nica. „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” are şi un subtitlu, „Nu te mai culca cu faţa-n sus”. Din distribuţie fac parte Doru Nica, Oltea Blaga şi Alex Mărgineanu
Scenografia spectacolului îi apar­ţine lui Laurian Oniga.
„Opera – Galeria” după
„Don Giovanni” şi „Flautul fermecat”
Duminică, 3 februarie, de la aceeaşi oră, în Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici va avea loc spectacolul „Opera – Galeria” de Nora Szediansky în regia Andrei Ladanyi.  „Opera – Galeria” este cel mai nou spectacol al Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad şi a avut premiera în decembrie 2012. Distribuţia spectacolului este formată din Bogdan Costea, Andrei Elek, Marian Parfeni, Roxana Sabău, Mariana Tofan Arcereanu, Carmen Vlaga, Alex Mărgineanu, Ştefan Statnic, Sorin Calotă, Ovidiu        Ghiniţă, Dorina Darie Peter şi Alina Danciu. Coregrafia şi decorul sunt semnate Andrea Ladanyi, muzica Borlai Gergo, costumele Mark Lakatos. La realizarea spectacolului au mai participat Akos Banki – concept video, Lucian Moga – light design, claudiu Oblea – regia tehnică, Monica Popmarc make-up artist, Horaţiu Maftei – lumini, George Dancu – sunet şi videoproiecţie – Adelin Ghionghioşan.
Spectacolul are ca punct de plecare cele două opere celebre ale lui Wolfgang Amadeus Mozart „Don Giovanni” şi „Flautul fermecat”, regizoarea Andrea Ladanyi dorind să aducă astfel un omagiu geniului muzical al compozitorului W. A. Mozart.
„Don Giovanni”
„Don Giovanni” este o operă în două acte, libretul italian fiind scris de Lorenzo da Ponte. Lucrarea se bazează pe legenda lui Don Juan – faimosul personaj, unul dintre cei mai mari seducători ai lumii. Premiera absolută a operei a avut loc la Praga, în 29 octombrie 1787. Libretul lui da Ponte a fost scris (asemenea celor mai multe din epoca respectivă) ca o dramma giocos – un termen care presupune alternarea scenelor serioase cu cele comice. De      altfel, chiar Mozart o considera „opera buffa”. „Don Giovanni” este una dintre operele cele mai des montate în lume, figurând în repertoriul oricărui teatru liric care se respectă, subiectul său devenind în timp şi o sursă importantă de inspiraţie atât pentru scriitori, cât şi pentru filosofi.
„Flautul fermecat”
„Flautul fermecat” este considerată de unii muzicieni ca fiind testamentul artistic al lui W. A. Mozart. Compozitorul a realizat această ultimă operă a sa la îndemnul impresarului său  J. E. Schikaneder (cel care este şi semnatarul libretului în limba germană), capodopera muzicală fiind concepută sub forma unui singspiel în care părţile muzicale alternează cu cele în proză.
„Opera – Galeria” este scenariul scris special de către dramaturgul maghiar Nora Sedianszky pentru Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad. Textul a fost conceput în vara anului 2012, când Nora Szediansky a lucrat la el împreună cu regizoarea Andrea Ladanyi, luând în considerare tipologiile actorilor arădeni.
Acest spectacol îmbină teatrul cu muzica şi dansul, fiind construit în două acte. Actul I porneşte de la „Don Giovanni” iar actul II de la „Flautul fermecat”, folosind cele două capodopere mozartiene drept pretext pentru o nouă scriere dramatică. Autoarea scenariului îl aduce în scenă pe Mozart alături de o serie de personaje din cele două opere: Don Giovanni, Tamino, Leporello, Guvernatorul, Sarastro, Donna Elvira, Regina Nopţii ş.a.
Fiind un spectacol în care mişcarea scenică şi dansul deţin roluri importante, actorii arădeni susţin inclusiv partituri coregrafice. Lor li se adaugă şi un grup de dansatori, format atât din profesionişti, cât şi din elevi ai Liceului de Artă Sabin Dragoi.
Andrea Ladanyi – Artist Emerit al Republicii Ungare
Absolventă a Academiei Naţionale Ungare de Balet, Andrea Ladanyi a fost, între 1981 şi 1986 prim solistă a Companiei de Balet din Gyor, Ungaria, condusă de celebrul coregraf Ivan Marko. Din dorinţa de a se perfecţiona şi mai mult, între 1986 şi 1989 Ladanyii studiază şi se antrenează intens în balet, dans modern şi jazz în centre de renume, cum sunt Toronto, New York şi Los Angeles. După această perioadă, parcursul său artistic o conduce la Helsinki, unde devină prim solistă la Helsinki City Theatre, iar mai târziu la Opera Naţională a Finlandei.
În anul 1995, Andrea Ladanyii îşi înfiinţează propria companie – „La Dance Company”. În 2002 devine şeful Departamentului de Mişcare al Academiei de Teatru şi Film de la Budapesta.
Datorită profesionalismului său desăvârşit, Andrea Ladanyi a fost solici­tată să joace şi în diferite producţii de film şi de televiziune, iar spectacolele sale fac săli pline în întreaga lume. Andrea Ladanyi a câştigat şi o serie de premii, fiindu-i conferit inclusiv titlul de Artist Emerit al Republicii Ungare.
Biletele pentru cele două spectacole pot fi cumpărate de la casa de bilete a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad. Preţul unui bilet la „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea” este de 20,20 lei, iar pentru persoanele care beneficiază de reducere (elevi, studenţi, pensionari) este de 10,10 lei. Vă reamintim că spectacolul „Opera – Galeria” trebuia să facă parte din programul Luna Plină de Teatru, astfel că la reprezentaţia de duminică preţul unui bilet va fi de 5 lei pentru toate categoriile de spectatori.

Recomandările redacției