ovidiu marianLupta pentru controlul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) scoate la iveală modul în care au înţeles persoanele cu funcţii înalte în stat să-şi apere intersele sau să facă jocul unor grupuri care doreau să facă legea în instituţie. Conform ultimelor informaţii furnizate de presa centrală, ambele tabere, atât cea care a intrat în vizorul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cât şi tabăra lui Daniel Tudor, cel care trebuia să fie înlocuit din funcţia de vicepreşedinte al ASF, care se ocupa cu supravegherea asigurărilor, nu au stat cu mâinile în sân. Dacă Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte al ASF, considerat de mulţi a fi eminenţa cenuşie a PNL, împreună cu Daniel Chiţoiu, fostul ministru de Finanţe şi cu soţia acestuia, Laura Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF, au tras sforile pentru îndepărtarea lui Daniel Tudor, reuşind să promoveze o ordonanţă de urgenţă în acest sens, nici Daniel Tudor nu s-a lăsat mai prejos, încercând să se folosească de relaţiile pe care le are în rândul membrilor PNL, pentru a-şi securiza postul. Prin forţa lucrurilor, cel mai apropiat aliat al său, a fost chiar soţia sa, Doina Tudor, care este senator PNL. Aceasta a făcut numeroase demersuri pentru a salva postul soţului.

Multe dintre convorbirile celor implicaţi în scandalul ASF au fost înregistrate de procurorii DNA. Printre persoanele care au fost interceptate se află şi Ovidiu Marian, fost senator de Arad şi fost secretar general al Senatului, în momentul de faţă secretar general adjunct al Senatului. Potrivit unor stenograme date publicităţii de România Tv, Marian, care a ajuns secretar general al Senatului în urma susţinerii primite din partea PNL, a fost sunat chiar de Daniel Tudor, care i-a cerut

lămuriri cu privire la actul normativ care ar fi trebuit să ducă la schimbarea sa.

În cele ce urmează redăm discuţia purtată de Daniel Tudor cu Ovidiu Marian.

Daniel Tudor: Alo?
Ovidiu Marian: Vor să facă amendamente, da’ am înţeles că la nivel înalt s-a hotărât asta.
D.T.: Da, Probabil că au hotărât cei doi. Da.
O.M.: Nu ştiu nominal şi nici nu pot să-ţi spun acuma nominal…
D.T.: Da, da, da.
O.M.: ….dar s-a hotărât la nivel înalt că vor să vină cu amendamente şi s-amâne o săptămână.
D.T.: Am înţeles.
O.M.: Asta mi-a zis …
D.T.: Ok.
O.M.:….copreşedintele comisiei.
D.T.: Am înţeles.OK
O.M.: Bine?
D.T. : Bine, mersi mult!Te pup. Mersi!”

Contactat telefonic, Ovidiu Marian ne-a declarat că nu îl cunoaşte foarte bine pe Daniel Tudor, dar că i-a răspuns la întrebări, în condiţiile în care a fost sunat. Dacă omul m-a sunat, i-am răspuns la întrebări. Era vorba de informaţii oficiale. Nu îl cunoşteam în mod deosebit, ştian doar că este în conducerea ASF. Oricum, nu aveam cum să intervin, nu avem nicio putere de a lua o dicizie, nici nu puteam să am iniţiativă legislativă”, susţine Ovidiu Marian. Întrebat fiind cum se simte ştiind că a fost interceptat de procurori, Ovidiu Marian a spus că nu el a fost cel căruia i-au fost ascultate telefoanele. „El (n.r. Daniel Tudor) a fost probabil interceptat”, a încheiat fostul senator de Arad.

Nume grele

 

În dosarul ASF sunt implicate nume grele. Vă reamintim că Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv în dosarul ASF, după care şi-a dat demisia de la conducerea instituţiei. Fostul ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, este şi el cercetat în acelaşi dosar, împreună cu soţia sa, Laura Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.  Potrivit procurorilor DNA, Ruşanu este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, favorizarea infractorului şi influenţare a declaraţiilor. Anchetatorii susţin că, împreună cu alte persoane a săvârşit mai multe fapte prevăzute de legea penală, pentru protejarea intereselor SC Carpatica SA.

Laura Chiţoiu este urmărită penal pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice.

La rândul său, Daniel Chiţoiu, fost ministru de Finanţe şi fost preşedinte interimar al PNL, este cercetat pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat. Procurorii îl suspectează că în octombrie 2013 a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă „al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig S.A”, după cum se arată într-un comunicat de presă al DNA.

 

Recomandările redacției