20141117_133403Patru copii, abandonaţi de mama lor, în puterea nopţii, şi-au găsit salvarea la spital, după ce au fost descoperiţi, singuri în casă, de un vecin. Micuţii au fost preluaţi cu ambulanţa din camera rece în care au fost găsiţi şi au fost transportaţi la spital. Cel mai mic copil are doar 2 luni, iar cel mare, 5 ani. Doi dintre frăţiorii lor erau înfometaţi şi răciţi.

„Când a venit salvarea, doi erau în pat, unul dormea aici, pe patul acesta şi aia mică dormea aici. El a lăsat copiii dormind şi a plecat să o caute, să o aducă înapoi la copii. Aş vrea să se întoarcă să îşi crească copiii, nici un animal nu îşi lasă puii, pe o fată de 2 luni să o lase aşa şi să plece. Trebuie să vină acasă”, a spus mătuşa copiilor, Dafina Covaci.

Copiii au fost auziţi de un vecin, care a sunat la ambulanţă. Micuţii plângeau de frig şi de foame. „Singur nu am cum, dacă ar vrea ea să vină înapoi, dacă ea crede că mai vrea să fim împreună, să vină. Îi văd că suferă, dar nici în casă nu pot să stau, pentru că ei nu sunt aici,” a spus tatăl copiilor, Dafin Corbei.

După cum mărturiseşte şi tatăl copiilor, cei patru trăiau mai mult cu apă, pentru că nu prea aveau ce să mănînce. „Şi noaptea de multe ori, i-am auzit plângând, m-am trezit, le-am dat apă, la fată lapte cu ceai, ea nu prea se trezea când îi ziceam eu”, a mai spus acesta.

Copiii au ajuns la spital intr-o stare deplorabilă. Doi dintre ei erau subnutriţi. Băiatul cel mare, care are 5 ani, are greutatea unui bebeluş.

Cei 4 fraţi au trăit, pînă zilele trecute, în gospodăria sărăcioasă a părinţilor din satul Milova. Alina, fetiţa cea mică, are doar două luni. Medicii care s-au îngrijit de starea ei au recunoscut-o, pentru că la încheietură avea o brăţară de recunoaştere, pusă pe mâna copilei în urmă cu mai multe zile, tot la spital.

„Din păcate, cel mic este chiar un pacient de-al nostru, noroc că a venit cu brăţara de recunoaştere. S-au internat noaptea, la 4, au fost aduşi de asistentă. Salvarea a fost solicitată în cursul nopţii de o mătuşă care i-a gasit abandonaţi”, a spus Rujiţa Ciurea, sef secţie Pediatrie.

Copiii erau vizibil neîngrijiţi, iar medicii au făcut tot posibilul ca să îndrepte acest lucru. „Sunt copii clinic sănătoşi, cel mare are o uşoară infecţie a căilor respiratorii, sunt distrofici. Cel mic, la 2,5 luni are doar un spor ponderal de 500 de grame, iar cel mare are 8 kg, ca un copil de 11 luni. Sunt slăbuţi, nu au fost îngrijiţi corespunzător şi cu igienă precară”, a mai spus Rujiţa Ciurea.

Copiii vor fi preluaţi de asistenţii sociali în regim de urgenţă. „Până în momentul actual nu avem indicii care să ne ducă la suspiciunea de abuz”, a spus Vanina Vanci, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Dacă mama nu se va întoarce acasă, copiii ar putea fi daţi spre adopţie. Procedurile, însă, sunt extrem de complicate şi ar putea dura 2-3 ani.

 

Cristian Cotuna

 

Recomandările redacției