Untitled-1 copyDeşi la nivelul judeţului nu a fost declarată epidemia de scarlatină, nefiind îndeplinite condiţiile legale pentru o astfel de acţiune, copiii care frecventează şcolile şi grădiniţele sunt în pericol de a se îmbolnăvi. De la începutul anului au fost depistate 22 de cazuri de scarlatină, iar în momentul de faţă, la o şcoală din Arad a fost depistat un focar. „De la 1 ianuarie au fost declarate 22 de cazuri. Frecvenţa din mediul urba este comparabilă cu mediul rural, scarlatina făcându-şi simţită prezenţa în colectivităţile de preşcolari şi şcolari. Cele mai multe cazuri, 14, au fost înregistrate în cazul copiilor cu vârste cuprinse între cinci şi nouă ani. În momentul de faţă, avem un focar de trei cazuri la o şcoală din Arad”, a declarat dr. Laura Nicolescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
La rândul său, dr. Adrian Wienner, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Arad, susţine că în mod normal, în această perioadă se fac între două sau trei internări pe săptămână, în cazul bolnavilor de scarlatină, dar în momentul de faţă se fac trei-patru internări pe săptămână, semn că frecvenţa îmbolnăvirilor a crescut. „Tre­buie să ştiţi că la spital ajung de obicei formele mai severe. Perioada de vârf a bolii este de toamna până primăvara. Nu s-a înregistrat o creş­tere semnificativă, dar avem totuşi mai multe cazuri. De la două-trei internări pe săptămână, acum facem trei-patru internări pe săptămână”, a declarat Wienner.
Scarlatina este o boală infecto-contagioasă a copilăriei, întâlnită mai des la copiii sub zece ani. Specialiştii susţin că se caracterizează prin debut brusc cu febră, alterarea stării generale şi o erupţie roşie. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, strănut, râs, vorbit, de la bolnavii cu scarlatină, cu angina streptococică sau purtătorii sănătoşi de streptococ beta-hemolitic.
Tratamentul este obligatoriu, scarlatina fiind una dintre bolile care necesită internare şi repaus la pat. Părinţii şi copiii care s-au îmbolnăvit de scarlatină au parte şi de o veste bună. Persoana care a contactat boala devine imună la scarlatină. Doar în 2-3% din cazuri poate să apară din nou scarlatina, însă aceasta este produsă de un alt serotip de streptococ.

Recomandările redacției