La Șicula a avut loc recent o acțiune prin care elevii Școlii Gimnaziale „Emil Monția“ din localitate au participat la „activități de învățare și trăire istorică“ după ne-a precizat un participant la simpozion. Celor câteva zeci de elevi participanți li s-a vorbit despre istorie – în general și mai ales despre istoria locurilor în care ei trăiesc – în special. Au rostit expozee o serie de oameni avizați în domeniu: istorici consacrați – dar și în devenire, oameni pasionați de istorie, cadre didactice. Au participat: profesoara de istorie Elena Oala, studentul la istorie Vasile Pargea – Facultatea de Istorie a Universității Vasile Goldiș, medicul Viorel Onița din Șicula, profesorul Ioan Nagy din Șomoscheș (cu o expoziție de documente și artefacte muzeistice), directoarea școlii – profesoara Lenuța Tomșe, Silviu Ardelean – profesor de religie, Lucian Hanc – profesor de engleză și fotograful activității, Oana Puf – profesoară de limba română, Lazăr Morariu – specialist în matematici precum și învățătorii: Florica Ardelean, Rodica Puiu și Pavel Onica. După expozeele participanților, elevii Ștefan Dicu, clasa a VIII-a, Claudiu Mihăicuța, clasa a VIII-a, Darius Băcuieț, clasa a V-a, Florian Nicolici și Daria Negru din clasa a VI-a au pus întrebări și au cerut detalii despre obiectele din expoziție.

***

Derularea simpozionului

Pentru a intra în atmosfera deosebitului simpozion, redăm descrierea acestuia făcută de un participant avizat. „Se știe că istoria se învață din documente; dar și din povestiri orale, amintiri personale și colective. Aici se înscrie și activitatea de învățare și trăire istorică de la Școala Gimnazială «Emil Monția». Profesoara de istorie Elena Oala a deschis lucrările activității de… cerc de istorie din școală prezentând oaspeții: Vasile Pargea, student al Facultății de Istorie a Universității Vasile Goldiș, din Arad, medicul Viorel Onița din Șicula, profesorul Ioan Nagy din Șomoscheș cu o expoziție de documente și artefacte muzeistice și profesorul pentru învățamânt primar Pavel Onica. Un expozeu de substanță a susținut studentul Vasile Pargea, abordând teme din «Istoria românilor»: România între cele două războaie mondiale, Contribuția arădenilor și a șiculanilor la Primul Război Mondial, România în Al Doilea Război Mondial, Eroi și veterani ai localității Șicula (înscriși în monografiile locale), Momente cheie din regimul comunist și socialist (colectivizarea, reformele așa-zis, democratice, dictatura și cultul personalității lui Ceaușescu și Revoluția din 1989). Profesorul Ioan Nagy a prezentat relicve istorice din Muzeul Șomoșcheș (un pistol, gloanțe, căști militare, bancnote vechi, ziare ale vremii și uniforme de pionieri și de șoimi. Pentru momentul numit «Revolta anticomunistă din 1949» s-a prezentat ca document autentic Decizia de condamnare  a Tribunalului Militar Timișoara pentru frații Stana din Șepreuș – condamnați pentru «uneltire și răzvrtire contra regimului democrat popular». Medicul Viorel Onița, fiu al comunei Șicula a depănat propriile amintiri legate de colectivizarea forțată și anii de comunism. Profesorul pentru învățământ primar Pavel Onica a povestit despre viața și activitățile copiilor din organizația de pionieri din școală și a șoimilor patriei – punctând și aspecte pozitive și aspecte negative din acea perioadă de socialism“.

Simpozionul s-a încheiat cu mulțimirile adresate tuturor participanților de către directoarea școlii – profesoara Lenuța Tomșe, care a lăudat activitatea de cerc din școală și a punctat gama de activități patriotice și educative de aici: intâlniri cu veteranii, Ziua Eroilor, concursuri de istorie, expoziții de fotografii, participarea la lansarea monografiilor locale ale Șiculei, spectacole folclorice și sărbători creștine. Concluzia ce s-a impus a fost că: elevii, dascălii și intelectualii din Șicula „fac parte dintr-o comunitate de mare valoare românească“.

Recomandările redacției