Coreea de Nord a recunoscut că deţine un cetăţean american în vârstă de 85 de ani, dar la care diplomaţii occidentali nu au acces, a anunţat Departamentul de Stat.

Arestarea şi încarcerarea lui Merrill Newman au fost dezvăluite de familia sa în presa americană săptămâna aceasta. Rudele sale afirmă că nu cunosc motivele arestării.

Soţia lui Merrill Newman, Lee Newman, a adresat vineri un apel Guvernului de la Phenian prin care cere eliberarea soţului ei, de la un azil pentru pensionari de la Palo Alto, lcoreeaângă Los Angeles, unde cuplul trăia înainte ca Merrill Newman, un veteran din Războiul Coreei, să decidă să efectueze o călătorie în Coreea de Nord.

Ea a precizat că soţul său, arestat şi încarcerat pe 26 octombrie, încheia în acea zi „un voiaj pe care voia să îl facă de mult timp”.

Lee Newman a catalogat drept o „neînţelegere” plasarea în detenţie a soţului ei şi a cerut ca acesta să fie lăsat să revină în cadrul familiei „neliniştite şi îngrijorate”.

Soţia lui Merrill Newman, fără să citeze surse, a mai spus că soţul ei a fost arestat chiar înainte de plecarea avionului spre Beijing. El a fost abordat de către un oficial nord-coreean care i-a cerut să coboare din avion, iar de atunci este deţinut undeva în Coreea de Nord, a continuat ea.

„Nu am primit vreo comunicare despre starea sănătăţii sale şi nu ştim dacă medicamentele pe care urma să i le trimită Ambasada Suediei”, care reprezintă interesele diplomatice ale Washingtonului în această ţară, „i-au parvenit sau nu”, a subliniat ea.

Secretarul de Stat John Kerry a recunoscut în mod implicit că pensionarul este deţinut de Phenian şi a cerut joi eliberarea acestuia, într-o intervenţie la postul MSNBC, apreciind că internarea lui face parte dintre „opţiunile care deranjează ale nord-coreenilor”.

Deşi refuză să confirme identitatea deţinutului, Departamentul de Stat a anunţat vineri prin purtătoarea sa de cuvânt Jennifer Psaki că Suedia a „fost informată de către Coreea de Nord că un cetăţean american este încarcerat”.

„Colaborăm strâns cu oficiali de la Ambasada Suediei pentru a soluţiona aceste probleme”, a adăugat ea.

Suedezii solicită zilnic să poată să stea de vorbă cu el, a spus Psaki, dar „li se refuză accesul”.

Autorităţile nord-coreene deţin şi alt american, Kenneth Bae, în vârstă de 45 de ani. El a fost arestat în noiembrie 2012 şi condamnat la 15 ani de muncă forţată pentru că este, potrivit Phenianului, un evanghelist care a introdus în mod fraudulos în ţară material vizând destabilizarea regimului.

Recomandările redacției