Coreea de Nord: Unchiul liderului nord-coreean a fost îndepărtat din funcție

0
251

CoreeaUnchiul tânărului lider nord-coreean Kim Jong-Un, prezentat o lungă perioadă drept mentorul său, a fost îndepărtat din înalta funcție pe care o ocupa în cadrul armatei, iar mai mulți apropiați ai acestuia au fost executați, au indicat marți oficiali sud-coreeni, citați de AFP și Yonhap.

Potrivit serviciilor de informații ale Coreii de Sud, Jang Song-thaek a fost retras din funcția de vicepreședinte al Comisiei de apărare națională, organul decizional cel mai puternic de la Phenian.

Dacă se confirmă, destituirea lui Jang Song-thaek va constitui derapajul politic cel mai semnificativ în cadrul puterii nord-coreene de la venirea la conducerea țării a lui Kim Jong-un în decembrie 2011, care i-a succedat tatălui său, Kim Jong-il, decedat în urma unei crize cardiace.

Într-o reuniune de urgență cu o comisie parlamentară, serviciile de informații sud-coreene au indicat că Jang ‘a fost recent îndepărtat din funcție și doi apropiați ai săi, Ri Yong-ha și Jang Soo-kil, au fost executați în public la mijlocul lunii noiembrie’, potrivit deputatului sud-coreean Jung Cheong-rae.

‘Toți membrii armatei au fost informați în legătură cu această execuție. De atunci, Jang Song-thaek a dispărut’, a adăugat același parlamentar.

Jang Song-thaek, soțul surorii lui Kim Jong-il, a fost timp de decenii una dintre figurile importante ale puterii în Coreea de Nord, exercitată de trei generații Kim (bunicul, tatăl și fiul) după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În special, el a ghidat primii pași ai nepotului său la conducerea țării.AGERPRES/(

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.