de VOICU SIDA 

Deși este un an de pandemie și destul de greu, oricine ce ar spune acesta este adevărul, numai că aici depinde totul de cum știi să te descurci ca primar. Și mă refer aici la administrațiile publice, la care întâlnim cazuri în care unii primari doar se văicăresc. Numai că, din experiența mea și când nu au fost în pandemie tot în coada administrațiilor publice din județul nostru au fost. Chiar ieri m-am gândit să mă duc la prietenul meu, Cornel Popa, primarul comunei Hășmaș. De altfel, noi ne-am mai întâlnit săptămâna trecută la Sebiș. Aici am fost invitați la Hășmaș. Am prins cu adevărat o zi de primăvară, care a fost și pentru albine o binecuvântare, ele făcând primul zbor, din toamnă ele stând tot în stup, din cauza temperaturilor scăzute. Dar, să revenim la discuția noastră. La birou ne așteptase domnul primar. După ce am discutat, preț de câteva minute, am plecat pe teren împreună. Am vorbit despre comunitate, despre planurile de viitor. Din capul locului, primarul Popa a ținut să ne spună: „Să știți că eu și echipa mea, ne-am descurcat foarte bine, chiar dacă a fost pandemie. Dar o să vedeți toate acestea pe viu, când vom ajunge la obiectivele despre care am discutat”.

  • Domnule primar, pentru început vă rog să ne prezentați câteva dintre realizările dumneavostră în anul 2020.

  • Da, putem să vorbim de realizări și anume: reabilitarea iluminatului public. Vorbim aici de montarea pe stâlpi, a unui număr de 400 de leduri, teren de sport pentru tineret cu covor sintetic la Agrișu Mic. De asemenea, am facilitat instalarea internetului gratuit pe domeniul public, în 12 puncte de maxim interes. Aș mai aminti aici și realizarea a două antene de telefonie mobilă în Hășmaș și Agrișu Mic. Aș mai aminti și contractarea lucrărilor de modernizare a străzilor din comuna Hășmaș, prin PNDL 2. La Urvișu de Beliu au început lucrările la noul pod pe Valea Botfei la km 4 + 170 peDC11 finanțate prin CNI.

  • Ce alte obiective mai aveți?

  • Începerea lucrărilor de reabilitare și modernizare, extindere și dotare a Școlii gimnaziale din Hășmaș, proiect care va fi făcut prin PNDL2. Am mai început lucrări de reabilitare, extindere și modernizare la grădinița din Botfei, pe PNDR. Tot aici, la Botfei am început lucrări și la Căminul Cultural, dar și la o capelă mortuară în Hășmaș. Tot anul trecut am realizat –„Strategia de dezvoltare a comunei Hășmaș, în perioada 2021-2027”. Lucrarea a fost făcută în colaborare cu specialiști de la Universitaea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

  • Da, am înțeles domnule primar. Alții s-au …temut să facă ceea ce ați făcut dumneavostră. Mai ales că le era frică de mască. M-a surprins plăcut ce s-a realizat aici, cred și cetățenii au fost la fel.

  • Așa este. Oamenii locului sunt foarte mulțumiți de ce s-a realizat. În fond pentru asta suntem aleși în aceste funcții, pentru a face proiecte bune și folositoare pentru comunitate.

  • Vă rugăm să ne spuneți acum ce veți face în acest an?

  • În primul rând, vom continua invetițiile începute, însă nivelul lor va depinde foarte mult de sumele alocate comunei Hășmaș din bugetul de stat pe acest an. În acest context vreau să spun că taxele locale au rămas neschimbate. În următoarele zile, la noi în comună va deveni activ ghiseul.ro, un sistem digital care va permite cetățenilor să-și plătească taxele și impozitele de la distanță. Pentru mine ca primar, digitalizarea este o bătălie grea, dar sunt sigur că o voi câștiga și întreaga comunitate va beneficia de această facilitate.

Investiții

Pentru anul 2021 ne-am mai propus finalizarea lucrărilor de modernizare a străzilor din comună, continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială și la grădinița din Hășmaș. Mai vrem să încheiem lucrările la grădinița și Căminul cultural din Botfei, dar și a podului nou de aici. Tot în acest an vrem să finalizăm lucrările la capela mortuară din Hășmaș, pregătirea documentației tehnice pentru extindera și alimentare cu apă în satele Agrișu Mic, Botfei, Urvișu de Beliu și Clit. Mai avem în vedere și regularizarea a patru văi din comună. Avem în vedere și modernizarea Bazei sportive din Hășmaș, dar și reabilitarea căminelor culturale din Hășmaș, Comănești, Urvișu de Beliu și Clit.

Așadar ce mai putem spune în loc de concluzie? La Hășmaș și în satele aparținătoare s-a lucrat foarte mult și bine. Pandemia parcă nici nu a trecut pe aici, primarul Cornel Popa a înfruntat-o și, așa cum îl știe toată lumea: orice obstacol este de fapt o altă provocare care trebuie trecută.

Noi îi dorim succes în continuare!

Voicu Sida

 

Recomandările redacției