C e șansă am să fiu asimptomatic? Pot transmite boala ca un bolnav de la terapie intensivă? Sunt doar câteva întrebări care stau în această perioadă pe buzele tuturor. Iată ce răspund specialiștii!
– De ce virusul nu dă deloc simptome unora?
Noile cercetări sugerează că la mijloc ar fi o combinație de factori genetici, vârstă și particularități ale sistemului imunitar.
– Câți asimptomatici sunt printre noi?
– Un studiu recent realizat în Coreea de Sud, pe un eșantion de 303 persoane tinere infectate, a arătat că 29% dintre acestea nu au prezentat niciodată simptome.
– Asimptomaticii transmit mai departe boala?
– Același studiu susține că asimptomaticii descoperiți au avut aceeași cantitate de virus ca persoanele simptomatice. Însă găsirea de particule virale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că cei infectați sunt și contagioși, susțin cercetătorii care au făcut studiul, citați de AFP. „O proporție semnificativă a persoanelor total asimptomatice sunt contagioase un timp. În momentul de față nu știm cât timp, căci nu avem genul de teste care să ne spună acest lucru”, comple­tează medicii citați de The Guardian. Organizația Mondială a Sănătății susținea, în iunie, că asimtomaticii foarte rar transmit virusul mai departe, recomandând să ne concentrăm pe cazurile simptomatice.
– E posibil să fi avut boala fără să știu?
– Da. Tocmai de aceea au apărut testele de imunitate. Ele nu identifică prezența activă a virusului, ci arată dacă pacientul, asimptomatic sau cu simptome ușoare, a trecut prin boală fără să știe și a dezvoltat anticorpi la virus.
– Dacă mă simt bine, dar am test pozi­tiv, să stau liniștit?
– Poți sta în izolare strictă la domiciliu, dar cu mare atenție la simptome. Potrivit medicului Adrian Marinescu, în decurs de o săptămână pot apărea complicații, mai ales la persoanele din categoriile de risc.

Recomandările redacției