Coronavirusul bulversează scena politică românească

0
220

Toată această nebunie declanşată de pericolul coronavirusului ar putea avea urmări cu totul neaşteptate pe scena politică românească, schimbări radicale de planuri şi strategii. De pildă, ar putea să pice definitiv ideea alegerilor anticipate, pe care Iohannis insistă până în pânzele albe. Nu mai este niciun secret că PNL nu avea nici cea mai mică intenţie de a vota Guvernul Cîţu, astfel încât acesta să fie respins, deschizând calea spre alegerile anticipate. Iată, însă, că, brusc, partidele politice anunţă că vor vota acest guvern, pentru că România are nevoie urgentă de un Executiv stabil, care să ia toate măsurile necesare pentru lupta împotriva coronavirusului. Pro România, de exemplu, a lansat un adevărat ultimatum în acest sens, anunţând că va vota guvernul. În condiţiile în care ştirile privind răspândirea virusului în România sunt tot mai alarmante, PNL nu îşi mai poate permite să meargă până în pânzele albe cu planul privind anticipatele, pentru că ar risca să atragă un val uriaş de furie împotriva lui. Chiar dacă vor fi anticipate, cine va mai vota în favoarea unui partid care a demonstrat făţiş că nu-l interesează soarta românilor, ci jocurile politice, refuzând să guverneze şi să se ocupe de rezovarea unei probleme vitale pentru naţiune?
Faptul că Iohannis tace şi se ocupă de cu totul altceva decât coronavirus arată că, deocamdată cel puţin, Klaus Werner nu a renunţat la alegerile anticipate. Dacă nici măcar acum, în al 12-lea ceas, PNL nu îndrăzneşte să refuze să se sinucidă politic la dispoziţia lui Iohannis, soarta sa va fi pecetluită. Măcar acum, indiferent ce ar porunci Klaus Werner, PNL ar trebui să anunţe că parlamentarii săi vor vota
Guvernul Cîţu, pentru a servi interesele românilor şi României. Partidele care vor împiedica învestirea acestuia se supun unui uriaş risc de demonizare din partea electoratului, aşa că sunt convins că guvernul va trece. Iată, de ultim moment, PSD cere tuturor partidelor să voteze Guvernul Cîţu!
Mă tem, însă, că, după bunul obicei al politicienilor români, PNL şi Iohannis vor exploata situaţia la modul pervers, pentru a-şi face mendrele. Astfel, măsurile luate aparent împotriva răspândirii coronavirusului, vor masca altele, care nu au nicio legătură cu acesta. Partidele din opoziţie vor fi pur şi simplu cu mâinile legate, pentru că dacă se împotrivesc vor fi acuzate că sabotează eforturile guvernului de a lupta cu flagelul. Aceste partide vor avea nevoie de maximum de luciditate şi mobilizare pentru a evita capcanele. Comunicarea cu electoratul trebuie să fie la un nivel extrem de ridicat, pentru ca oamenii să înţeleagă exact faptul că unele măsuri luate de către Guvernul PNL nu au legătură cu coronavirusul şi sunt îndreptate împotriva românilor. O sarcină imensă, dar nu imposibil de dus la capăt. Dar, aşa cum spuneam, rămâne de văzut dacă Iohannis va pricepe sau nu că s-a terminat cu joaca de-a anticipatele şi, deasemenea, dacă PNL va fi capabil să pună capăt obedienţei sinucigaşe faţă de Klaus Werner.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.