Din momentul în care pandemia a ajuns la noi în țară, toate locurile în care se puteau strânge mai multe persoane au fost închise. Aici includem atât restaurantele, cafenelele, hotelurile, sălile de fitness și nu numai. Despre HoReCa s-au discutat multe din momentul în care am ieșit din starea de urgență. Cert este că terasele au primit multă atenție încă de acum aproape două săptămâni, s-au făcut calcule și s-a discutat aproape zilnic redeschiderea acestora. Cu toate că s–au luat măsuri drastice de distanțare fizică pentru a putea fi redeschise începând cu data de 1 iunie, oamenii sunt fericiți că vor avea din nou unde să meargă în oraș. 

În ceea ce privește sportul, măsuri nu prea se iau și sălile de fitness nu sunt în atenția celor competenți, cel puțin nu încă. Totuși, atât în Arad, cât și în alte orașe ale țării există foarte multe săli de fitness care stau închise de mai bine de două luni. Din nefericire, cu toate că se dorește redeschiderea acestora, chiar și în condiții mai dificile și cu restricții clare, nimeni nu pomenește ceva de ele. Singurele afirmații care au apărut au fost cele declarate de Președintele Federației României de Culturism și Fitness, dar nimic oficial până la momentul actual. 

„A fost o discuție preliminară în care am discutat și am propus anumite lucruri care ar fi valabile în sălile de culturism și fitness, pentru că nu sunt un capitol aparte din viața noastă socială. Am spus să avem o discuție în care să vină cu propuneri, care vor fi înaintate de Ministerul Sănătății. Părerea mea personală nu are legătură cu ceea ce transmit autoritățile, este că e posibil ca după 15 iunie să fie deschise aceste săli. A fost un grup de oameni de afaceri care au mai multe săli, dar și individuali. Am înțeles că vor să se constituie în asociație sau patronat. Cert este că gândim deschidere și vrem sa facem un lucru bun împreună. Bineînțeles că va fi nevoie și de respectarea unor restricții necesare. Spre exemplu neutilizarea aparatelor de aer condiționat în săli pentru ca geamurile rămân închise, expectorațiile, saliva se depune pe aparate și nu ai timpul fizic sa le dezinfectezi. Din punctul meu de vedere, obligatoriu ar fi și dezinfectarea tuturor aparatelor după fiecare utilizare. Chiar reprezentanții sălilor au făcut această propunere”, a declarat Gabriel Toncean, pentru Agerpress.

Așadar, lucrurile se discută, dar acestea nu ajung prea departe momentan. Sălile de fitness s-ar putea redeschide peste alte două săptămâni, dar nici acest lucru nu este sigur. În ceea ce privește sportivii care foloseau aceste săli, mulți au făcut parte dintr-un grup care a semnat o petiție online pentru redeschiderea sălilor. Din păcate pentru aceștia, petiția a dat greș, nefiind luată în considerare. În schimb, începând cu data de 15 mai, parcurile au fost redeschise, atât și unele stadioane pe care se pot face exerciții fizice individuale. 

Recomandările redacției