Coșmarul devine realitate: începe „secerișul de oameni” – la Primărie vor rămâne mai puțin de 800 de angajați din 1150 de posturi

0
1489

Ceea ce părea un vis urât în primăvară, va deveni un adevărat coșmar. Este vorba de preconizatele disponibilizări din Primăria Arad,pe care le-a anunțat primarul Bibarț.. Aparatul de specialitate se va reduce de la 1150 de oameni în prezent la 790. Asta au anunțat astăzi edilii Aradului. Unele posturi, în număr de 95  erau vacante și au fost desființate. Alți 42 de angajați s-au pensionat, fie au plecat deja din Primărie. Și, nu în ultimul rând se vor da concursuri pe post. Din primele estimări vor participa 151 de angajați, dar posturile disponibile vor fi doar ceva mai mult de jumătate. Deci încă aproape 80 de oameni vor fi puși pe liber. Toate acestea, adică noua organigramă, va fi supusă votului consilierilor municipali în ședința ordinară din 30 iunie 2021. Printre motivările care se oferă consilierilor în documentele dinaintea votului se spune, printre altele: „ Un impact semnificativ asupra bugetului local l-a constituit  creșterea nivelului salarial din anii anteriori pentru personalul din aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Arad,  din serviciile publice de interes local (Direcția de Asistență Socială Arad, Centrul Municipal de Cultură, Centrul Social Cantina Municipală Arad). Cheltuielile cu bunurile și serviciile la nivel național au crescut într-o măsură însemnată, grevând și mai mult bugetul local. În timp ce nivelul impozitelor și taxelor locale a rămas constant,  cheltuielile cu salariile au crescut,  ca și majoritatea  cheltuielilor bugetului local”.

Mai departe se mai amintește și de podul peste Mureș. Noul pod care este acum doar un proiect. Se spune negru pe alb: „Astfel, în anul 2021, Consiliul Local al Municipiului Arad a fost nevoit să apeleze la completarea cheltuielilor  aferente cofinanțării pentru investiții prin accesarea unui împrumut de 100 milioane lei, riscând altfel să piardă finanțarea europeană pentru un pod peste râul Mureș”. În treacăt fie spus, fondurile europene nu au fost atât de mari, asta pentru că partea de componentă verde nu a primit decât o finanțare modestă din fonduri nerambursabile. Deci grosul sunt iarăși împrumuturile. Economia realizată spun edilii va fi de 10 milioane de lei pe an, adică circa două  milioane de euro. Banii vor fi folosiți cică pentru investiții. Cotidianul nostru a analizat împreună cu specialiști în proiecte urbanistice și de infrastructură mare, structura acestor investiții dorite de municipalitate. La multe dintre ele există numeroase rezerve în ce privește costurile, dar și oportunitatea unora dintre ele.  Asta ca să fim eleganți în exprimare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.