Dacă la începutul verii, clubul UTA părea să atragă ca un magnet oameni cu bani autohtoni sau străini pentru o co-finanțare, alături de Primărie, menită să implice din nou, cu toate forțele, echipa fanion în lupta pentru promovare în Liga 1, sfârșitul lunii iulie e în aproape aceeași situație din primăvară. Totuși, în cadrul staffului „roș-alb” a apărut o noutate, în persoana lui Marian Costea, despre care se știa că are sarcina de a „cimenta” legătura dintre un grup de oameni de afaceri belgieni și Campioana Provinciei, doar că acest lucru nu
s-a mai întâmplat. Mai mult, până la această oră, team-managerul arădenilor nu a adus la club niciun alt investitor sau sponsor și, conform antrenorilor, a mai și încurcat lucrurile privind transferurile a mai multor jucători, făcând și promisiuni financiare fără bază reală.
Așa stând lucrurile, Ionuț Popa i-ar fi interzis deja lui Costea să se mai apropie de echipă, context în care nu i s-ar mai găsi rostul la club. De cealaltă parte, team-managerul „Bătrânei Doamne” dorește să cla­rifice niște lucruri, care – în opinia sa – nu s-au înțeles sau chiar s-au interpretat greșit la Arad. Iată ce a avut de spus Costea:
…despre relația cu Marius Stan și belgienii: „Legătura cu UTA eu i-am făcut-o domnului Marius Stan și nu invers. Eu țineam de un an de zile legătura cu domnul Meszar, perioadă în care am căutat în permanență posibili finanțatori, concentrându-mă, bineînțeles, pe oamenii de afaceri belgieni. Ca dovadă că aveam și încă mai am o relație cu aceștia, a fost venirea la Arad a lui Jean-Jacques Missé-Missé, la câteva zile de la numirea mea ca team-manager. După ce a văzut tot ce poate oferi orașul și clubul, impresarul camerunez s-a întors în Belgia și a promis că vom fi contactați pentru un răspuns privind o posibilă colaborare. Acesta nu a venit nici până azi, așa că am și declarat în presă de câteva săptămâni că ar trebui să ne orientăm spre investitori locali sau concerne multinaționale. De fapt, eu acum sunt la București pentru noi discuții legate de finanțarea UTA-ei”
…despre ratarea altor sponsori: „După cum se știe, am avut câteva întâlniri la București cu persoane importante, șefi de branduri multinaționale, care, inițial, mi-au promis sprijin. Din păcate, e perioada concediilor, discuțiile au fost întrerupte, voi încerca să le reiau chiar zilele următoare, dar nu pot promite nimic. E foarte greu să atragi bani privați în fotbal și acest lucru se observă și alte alte cluburi importante din fotbalul românesc, chiar din Capitală sau mai apropiate geografic de București, unde, să zicem, interesele și expunerea ar fi mai mari”.
…despre funcția și rolul său la UTA: „După o discuție cu domnul Meszar, am căzut de acord să mi se dea funcția de team-manager, tocmai în ideea că-mi putea folosi relațiile pe care le am de atâția ani în fotbal prin transferul unor jucători. Vă dați seama că, dacă aduceam de la început bani, funcția mea la club era cu totul alta. Probabil director general sau ceva de genul. Așa că, pe lângă faptul că încercam să mai găsesc bani pentru club, m-am concentrat și pe campania de achiziții”
…despre jucătorii aduși și colaborarea cu Ionuț Popa: „O bună perioadă, relația mea cu antrenorul a fost foarte bună. Mi-a dat câteva nume de jucători cu care am vorbit, iar pe unii dintre ei i-am și convins să vină la Arad. E vorba despre Enescu, Vădrariu sau Oprea, în timp ce pe Matei, Cubleșan, Pop, Coulibaly și Orlic i-am adus pe relațiile mele directe. Am mai ajutat și la transferul lui Benga, care a fost propus de Dorin Stana, eu zic că mi-am făcut treaba. Nu am propus salarii de la mine din burtă, toate sumele au fost discutate cu domnul Meszar, ca dovadă că niciun fotbalist adus de mine sau prin mine nu are un contract mai mare decât cei vechi”
…despre ratarea transferu­rilor lui Gugu și Ciobanu și „eșecul” francezilor: „Într-adevăr, în ultimele două săptămâni, domnul Popa mi-a cerut neapărat să-i aduc cel puțin un fundaș central. Mi s-a transmis numele lui Gugu, de la FC Argeș, iar eu am crezut de cuviință să-l contactez pe antrenorul Emil Săndoi, fiind prieten de familie cu el. Știam că jucătorul semnase deja la Pitești și voiam să-i obțin, cumva, dezlegarea. Nu s-a putut, dar nu văd unde e vina mea. Apoi, mi s-a spus să-l contactez pe Ciobanu, un fundaș pe care eu l-am propus acum o lună la UTA, dar de care la acea vreme domnul Popa nu a fost interesat. În fine, am vorbit din nou cu el, a promis că vine la Arad, dar, în cele din urmă, s-a dus la Târgu Jiu și a semnat cu Pandurii. Într-adevăr, eu am crezut în cuvântul jucătorului și i-am spus antrenorului că ar trebui să fie la hotel la Arad în ziua în care noi ne-am deplasat la Gyula, pentru meciul amical cu Szegedul, dar el nu a mai venit. Într-adevăr, greșeala cu aducerea celor trei jucători francezi mi-o asum. Ei mi-au fost recomandați de un anume impresar, cu toții ne-am dat seama de la primul antrenament că nu au cum să rămână la Arad. Dar, până la urmă, clubul nu a cheltuit nimic cu ei, căci și-au plătit singuri drumul dus-întors”
…despre viitorul său la UTA: „Cred că până acum am făcut ceva pentru acest club, dar mă zbat în continuare să aduc sponsori, prin reclamă și publicitate, dar și jucători de valoare, peste ceea ce avem noi acum la echipă”

Recomandările redacției