metianuFirma care a încasat de la Primăria Municipiului Arad sume fabuloase pentru mobilierul urban montat pe strada Meţianu a fost, de-a lungul ultimilor ani, abonată la contracte similare şi cu alte primării de municipii din ţară conduse de primari ai PD-L. Aşadar nu doar Gheor­ghe Falcă a plătit mult pentru bănci, coşuri de gunoi, rastel de biciclete sau protecţii pentru pomi, ci şi primarii George Scripcaru (Braşov) sau Mircia Gutău (Râmnicu Vâlcea) – ambii membri ai Partidului Democrat Liberal.
Firma Berra Edilsistem S.R.L. din Pi­teşti, judeţul Argeş, căci despre ea este vorba, a încasat de la primăria condusă de Gheorghe Falcă pentru 12 bănci suma de 436.000 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 8.200 de euro pe bucată, pentru 14 coşuri de gunoi – 53.000 de lei, adică 840 euro pe bucată, pentru două rastele de biciclete aproximativ două mii de euro, iar pentru 22 de protecţii pentru pomi – 140.000 de lei.
Această firmă a adus în anul 2010 nu mai puţin de 150 de coşuri de gunoi pentru oraşul Braşov, a cărui primărie e condusă de democrat-liberalul George Scripcaru. În baza contractului încheiat în 19 mai 2010, firma încasează 202.995 de lei, ceea ce însemna la vremea respectivă aproximativ 310 euro pe bucată.
Nu trece niciun an şi Primăria Braşov mai achiziţionează de la Berra Edilsistem S.R.L. încă 285 de coşuri de gunoi pentru care plăteşte 322.441 de lei, ceea ce înseamnă tot peste 300 de euro pentru o bucată. Ei bine, la acea vreme, presa locală din Braşov şi opinia publică se arătau intrigate   de suma mare plătită de autorităţi pentru un coş de gunoi. Reamintim că la Braşov un coş de gunoi a fost vândut de aceeaşi firmă cu 310 euro, iar la Arad cu 840 de euro, deci mai bine decât dublu. În urma anchetelor de presă, braşovenii arătau că preţul real pentru un asemenea coş de gunoi este între 70 şi 110 euro.
Coşurile de gunoi blindate cu lemn exotic care au împânzit străzile municipiului Râmnicu Vâlcea au adus în contul SC Berra Edilsistem SRL  408.481 de lei fără TVA (252.101 de lei fără TVA în anul 2008 şi 156.380 lei fără TVA în 2009) pentru un număr de 400 de coşuri de gunoi. Asta înseamnă că un coş de gunoi cumpărat de primarul democrat-liberal de atunci al municipiului Râmnicu Vâlcea. Mircia Gutău, ajungea la 1.200 de lei, adică aproximativ 300 de euro. Ziarul on-line impactreal.ro scria la acea vreme vizavi de contractul dintre Primăria Râmnicu Vâlcea şi firma SC Berra Edilsistem SRL că: „în vreme ce anunţul de deschidere a ofertelor stabilea data de 12.09.2008, ora 11:00 pentru vizua­lizarea ofertelor, coşurile de gunoi era înşirate cu mai bine de o lună înainte pe strãzile din oraş, demonstrând cum poţi să fentezi legea şi să dai contracte cu dedicaţie”.
Afacere dusă pe cele mai înalte culmi ale succesului
Reprezentanţii societăţii civile arădene, în speţă Asociaţia „Arad kilometrul 0”, spun că ceea ce a făcut Falcă la Arad a fost să aducă pe cele mai înalte culmi ale succesului această afacere. „Dacă cineva va verifica caietele de sarcini de la lici­taţiile câştigate de firma  SC Berra Edilsistem SRL  la primăriile PD-L-iste va vedea o anume tipologie. Toate au fost făcute pe acelaşi calapod, este o practică generală. Parcă au făcut un training primarii PD-L cu această firmă şi li s-a explicat cum trebuie să procedeze pentru a sifona banul public. Faptul că la Braşov şi la Râmnicu Vâlcea coşurile de gunoi au costat undeva la 300 de euro, oricum sumă mare, iar la Arad peste 800, arată că primarul Gheorghe Falcă a dus pe înalte culmi ale succesului acest bussines”, ne-a declarat Dan Ciucuriţă, preşedintele Asociaţiei „Arad kilometrul 0”.

Recomandările redacției