metianuFirma care a încasat de la Primăria Municipiului Arad sume fabuloase pentru mobilierul urban montat pe strada Meţianu a fost, de-a lungul ultimilor ani, abonată la contracte similare şi cu alte primării de municipii din ţară conduse de primari ai PD-L. Aşadar nu doar Gheor­ghe Falcă a plătit mult pentru bănci, coşuri de gunoi, rastel de biciclete sau protecţii pentru pomi, ci şi primarii George Scripcaru (Braşov) sau Mircia Gutău (Râmnicu Vâlcea) – ambii membri ai Partidului Democrat Liberal.
Firma Berra Edilsistem S.R.L. din Pi­teşti, judeţul Argeş, căci despre ea este vorba, a încasat de la primăria condusă de Gheorghe Falcă pentru 12 bănci suma de 436.000 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 8.200 de euro pe bucată, pentru 14 coşuri de gunoi – 53.000 de lei, adică 840 euro pe bucată, pentru două rastele de biciclete aproximativ două mii de euro, iar pentru 22 de protecţii pentru pomi – 140.000 de lei.
Această firmă a adus în anul 2010 nu mai puţin de 150 de coşuri de gunoi pentru oraşul Braşov, a cărui primărie e condusă de democrat-liberalul George Scripcaru. În baza contractului încheiat în 19 mai 2010, firma încasează 202.995 de lei, ceea ce însemna la vremea respectivă aproximativ 310 euro pe bucată.
Nu trece niciun an şi Primăria Braşov mai achiziţionează de la Berra Edilsistem S.R.L. încă 285 de coşuri de gunoi pentru care plăteşte 322.441 de lei, ceea ce înseamnă tot peste 300 de euro pentru o bucată. Ei bine, la acea vreme, presa locală din Braşov şi opinia publică se arătau intrigate   de suma mare plătită de autorităţi pentru un coş de gunoi. Reamintim că la Braşov un coş de gunoi a fost vândut de aceeaşi firmă cu 310 euro, iar la Arad cu 840 de euro, deci mai bine decât dublu. În urma anchetelor de presă, braşovenii arătau că preţul real pentru un asemenea coş de gunoi este între 70 şi 110 euro.
Coşurile de gunoi blindate cu lemn exotic care au împânzit străzile municipiului Râmnicu Vâlcea au adus în contul SC Berra Edilsistem SRL  408.481 de lei fără TVA (252.101 de lei fără TVA în anul 2008 şi 156.380 lei fără TVA în 2009) pentru un număr de 400 de coşuri de gunoi. Asta înseamnă că un coş de gunoi cumpărat de primarul democrat-liberal de atunci al municipiului Râmnicu Vâlcea. Mircia Gutău, ajungea la 1.200 de lei, adică aproximativ 300 de euro. Ziarul on-line impactreal.ro scria la acea vreme vizavi de contractul dintre Primăria Râmnicu Vâlcea şi firma SC Berra Edilsistem SRL că: „în vreme ce anunţul de deschidere a ofertelor stabilea data de 12.09.2008, ora 11:00 pentru vizua­lizarea ofertelor, coşurile de gunoi era înşirate cu mai bine de o lună înainte pe strãzile din oraş, demonstrând cum poţi să fentezi legea şi să dai contracte cu dedicaţie”.
Afacere dusă pe cele mai înalte culmi ale succesului
Reprezentanţii societăţii civile arădene, în speţă Asociaţia „Arad kilometrul 0”, spun că ceea ce a făcut Falcă la Arad a fost să aducă pe cele mai înalte culmi ale succesului această afacere. „Dacă cineva va verifica caietele de sarcini de la lici­taţiile câştigate de firma  SC Berra Edilsistem SRL  la primăriile PD-L-iste va vedea o anume tipologie. Toate au fost făcute pe acelaşi calapod, este o practică generală. Parcă au făcut un training primarii PD-L cu această firmă şi li s-a explicat cum trebuie să procedeze pentru a sifona banul public. Faptul că la Braşov şi la Râmnicu Vâlcea coşurile de gunoi au costat undeva la 300 de euro, oricum sumă mare, iar la Arad peste 800, arată că primarul Gheorghe Falcă a dus pe înalte culmi ale succesului acest bussines”, ne-a declarat Dan Ciucuriţă, preşedintele Asociaţiei „Arad kilometrul 0”.

 • aradean spune:

  DNA-ul doarme??????? Acum de ce nu se autosesizeaza tot asa cum a facut-o dupa referendum??????????? Vorba unuia: AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRA!!!!!!!!!!!. Nu putem noi produce cit pot edilii locali fura cu capusele lor!!!!!!!!!!

 • Moise Laura spune:

  se observa clar faptul ca trebuie sa i se cam taie dlui Falca si asta in viitorul apropiat!

 • ARADENII SUNT CIVILIZATI spune:

  Treaba cu aceste cosuri de gunoi e complet aiurea…nu stiu de ce sa complicat jupan Falcone cu ele,ca romanii sunt necivilizati [inclusiv aradenii] si arunca totul pe jos,asadar un lucru inutil pentru urbea aradeana! Pentru acest popor prost nu merita sa faci nimic,daca faci te critica ca de ce ai facut sau ai furat daca nu faci,te critica ca nu te interesezi de urbe,si tot asa!

  • ioji spune:

   Tu ai fi cumparat pentru familia ta banci cu 8250 de euro,imprejmuiri de pomi cu 1500 euro si cosuri de gunoi cu 850 de euro? Nu o mai labarii cu ,,romanii nu merita,, ca ne dam seama cine esti de fapt: unul dintre multii(din pacate) pupatorii de fund ai lui Falca!!!!!!! Nu mai ne puteti prosti cu devize si lozinci expitate. Caii PDL-isti sunt morti demult,au ramas magarii!!! Te simti?

 • Popa Lucian spune:

  Cum Doamne iartă-mă poţi plăti 820 de euro pe un coş de gunoi ? E din metale rare şi noi nu ştim ? Sunt opere de artă sau sunt sculptate de costă atât de mult ? Cred că primarul Falcă nu mai are raţiunea lucrului şi a banului ! Dacă pentru un coş de gunoi de pe o stradă din Arad (importantă e drept) dă 820 de euro atunci în propria casă ce cheltuieli a făcut de e aşa inimos ? Tot oraşul ştie cum a făcut acel dubios schimb de locuinţă şi cum îşi constuieşte acum o nouă vilă pe malul Mureşului şi cu un tupeu nemaiântâlnit are şi curajul să arunce cu banii publici pe nimicuri ! Întrebarea ce se naşte imediat e care a fost comisionul lui şi celorlalţi primari care au cumpărat celebrele coşuri de gunoi ! Pe o bancă 8500 de euro !!! Lucrez în învăţământ şi pentru aceşti bani cât costă o banală bancă trebuie să lucrez 3 ani şi câteva luni fără să cheltuiesc nimic !!!! ne mai mirăm că europenii ne fac hoţi ! Iată unde sunt hoţii cu costum şi cravată iar aceştia sunt mulţi în România ! Ar trebui daţi jos !

  • mp spune:

   Ai perfecta dreptate. Dar in scoli, cate banci noi puteam cumpara pentru una care sta mai mult nefolosita pe Metianu? Cate materiale didactice moderne etc., etc….

 • DIN CIINE NU SI PRODUCE SALAM….

 • adela spune:

  Dl Falca stie sa faca afaceri…c sa mai zici?!

 • jan spune:

  Eu cred ca bancile mai aveau poate si dispozitiv de masaj,muzica si alte facilitati,iar cosurile de gunoi dispozitive de adunat gunoaie din preajma cat si procesarea lor,dar au fost montate incomplet,sper la o noua investirie pentru intretinerea lor.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției