Virusul COVID-19 a reușit cumva să instaleze frica în mare parte dintre români. Adevărul este însă că oamenii nu ar avea deocamdată nici un motiv de îngrijorare. Conform statisticilor, în toată lumea s-au înregistrat până la această oră aproximativ  119.286. Din totalul de oameni care au ieșit pozitiv testării, 4.300 au decedat.  Ținând cont de numărul total al populației lumii, cei care au decedat din cauza virusului care a stârnit panica, este aproape nul. 

În urma unui studiu s-a dovedit faptul că cei mai afectați sunt bătrânii cu vârste de peste 80 de ani care deja suferă de mai multe probleme de sănătate precum bolile cardiovasculare, diabet, bolile respiratorii cronice, hipertensiune sau cancer. Din totalul persoanelor afectate, doar aproximativ 0.9% dintre cazuri s-au manifestat la persoane care nu au una dintre problemele de sănătate menționate anterior. 

Ceilalți afectați sunt bătrânii cu vârste cuprinse între 70-79, aceștia fiind într-un procentaj de 8.0%, urmați de cei cu vârste cuprinse între 60-69 cu 3.6% din totalul de cazuri, 1.3% fiind în rândul celor de 50-59, cu vârste de 40-49 avem 0.4% dintre cazuri, 0.2% fiind afectați cei de 30-39 de ani, la egalitatea cu cei de 20-29 ani și cei de 10-19 ani, pe ultimul loc fiind copiii cu vârste cuprinse între 0-9 ani în rândul cărora nu s-a înregistrat nici un caz.

Până la ora actuală, miercuri, 11 martie, s-au înregistrat 31 de cazuri pe teritoriul României, șase dintre ele fiind tratate, oamenii scăpând de virus.  De asemenea, avem 487 de persoane aflate în carantină și 11.684 monitorizate la domiciliu. Simptomele care semnalează o posibilă apariție a virusului sunt febra, tusea și respirație cu dificultăți. Simptomele apar în ordinea de mai sus, febra fiind prima, urmată de tuse, iar după o săptămână sau mai mult poate apărea și respirația greoaie, doar aproximativ 20% dintre cei afectați necesitând spitalizare.

Pentru evitarea infectării cu coronavirus, oamenii trebuie să urmeze câteva reguli simple care îi pot scăpa de posibila infecție. Aceștia au de urmat zece reguli de bază. 

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
  5.  Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
  10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Așadar, cu toate că ni se pare o creștere rapidă a cazurilor trebuie să avem în vedere și faptul că, la nivel mondial, aproape 100.000 de persoane au decedat din cauza gripei sezoniere. Conform worldometer, milioane de oameni au decedat în ultimul an din alte afecțiuni sau din cauza accidentelor, aproape un milion dintre ei murind din cauza fumatului. Așadar, cu toate că pare o situație foarte dificilă, toate acestea se întâmpla din cauza fricii oamenilor, nu neapărat din cauza virusului, acesta fiind tratabil chiar și fără un tratament special , doar cu ajutorul corpului uman care se vindecă singur dacă are resursele necesare.

Recomandările redacției