Sărbători mai puţin obişnuite în acest an pentru medicii Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad. Chiar dacă numărul celor care au trecut pragul urgenţelor nu diferă prea mult de la an la an, acesta fiind uriaş întotdeauna, de Crăciun s-au petrecut şi lucruri mai puţin obişnuite. În noaptea de Crăciun, 25 decembrie, la ora 02.00, la Unitatea de Primiri Urgenţe Pediatrie s-a prezentat o copilă în vârstă de 14 ani care acuza dureri insuportabile în zona abdomenului. Medicii nu au avut nevoie de prea mult timp să constate că fetiţa era de fapt gravidă, iar durerile reprezentau contracţiile facerii. Nu au avut însă la dispoziţie timp pentru a o transfera la secţia Matern deoarece copila de 14 ani, care conform propriilor declaraţii nu ştia că este însărcinată, a născut la scurt timp în unitatea de urgenţe. Copilul s-a născut sănătos, este băiat şi a avut la naştere 2.800 de grame. Atât el cât şi mama sa au ajuns apoi la Matern. Medicii de la UPU nu îşi aduc aminte ca vreodată în cariera lor să mai fi avut un astfel de caz.

Cu o noapte în urmă, de Ajun la ora 04.00, medicii au avut de-a face cu un alt caz ciudat, însă de o cu totul altă factură. Un bărbat de 29 de ani s-a prezentat singur la spital, prezentând o plagă înjunghiată semitoracică dreaptă. „La Unitatea de Primiri Urgenţe s-au prezentat în total, în perioada 24 – 27 decembrie, un număr de 436 de pacienţi. 302 au fost adulţi, în timp ce 134 copii. În ceea ce priveşte adulţii, s-au înregistrat 46 de afecţiuni digestive, 36 de afecţiuni cardiace dintre care doi pacienţi cu infarct miocardic acut şi 23 de afecţiuni neurologice. A existat şi o tentativă de suicid, 16 victime ale consumului de alcool, care au intrat în comă, zece victime au provenit din agresiuni şi cinci din cauza acccidentelor rutiere“, ne-a declarat dr. Monica Puticiu, şefa Secţiei de Primiri Urgenţe şi totodată directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean Arad.

În ceea ce priveşte afecţiunile la copii, cele mai multe s-au înregistrat din cauza problemelor respiratorii, în număr de 27 şi digestive, în număr de 19.

Recomandările redacției