serbare1Ca în fiecare din ultimii ani, frumoasele Sărbători de Iarnă sunt așteptate la Bata cu nerăbdare, mai ales de copii, pentru care generosul Moș Crăciun aduce frumoase daruri. Sunt așteptate de asemenea cu nerăbdare și de ceilalți localnici, deoarece în preajma Crăciu­nului s-a încetățenit obiceiul evidențierii frumoaselor colinde și obiceiuri locale dar și a organizării unor spectacole folclorice tematice. Din acest punct de vedere anul acesta n-a făcut excepție.
Serbarea copiilor: un frumos spectacol de colinde
Anul acesta Serbarea Pomului de Crăciun s-a ținut în ziua de vineri, 20 decembrie, de la ora 10, când cei peste 220 de copii implicați în procesul de învățământ din comuna Bata l-au întâm­pinat pe Moș Crăciun. Ei au realizat un frumos program de colinde și obiceiuri populare pregătit din vreme iar acesta i-a răsplătit cu daruri dulci. Întreaga comunitate, împreună cu toate cadrele  didactice, cu reprezentanții administrației și cu părinții copiilor au participat activ la realizarea serbării.
De darurile Moșului s-au îngrijit, alături de Primăria Bata și numeroși sponsori locali – printre care nelipsitul SC DIABAS  dar și unii sponsori veniți de departe precum: cunoscuta Organizație THW din  Germania dar și  o organizație irlandeză reprezentată de George Olaru, la care se adaugă numeroase alte familii de bătani.
Caravana Tradițiilor de Iarnă, o ediție aparte  
Ajunsă anul acesta la cea de-a VII-a ediție, Caravana Tradițiilor de Iarnă, organizată de Centrul Cultural Județean în colaborare cu Consiliul Județean Arad, a poposit în comuna Bata, mai precis la Căminul Cultural din centrul de comună Bata, cu o zi înainte de Ajun, adică duminică, în 22 decembrie.
Ca în fiecare din ultimii șapte ani spectacolul a fost deosebit, sala Căminului Cultural din Bata ajungând să fie neîncăpătoare pentru mulțimea spectatorilor veniți să-l vadă.
„Spectacolul a cuprins și evoluția grupului Dubașii din Bata – cu un program de folclor autentic, participând mai apoi și alți invitați precum: Dubașii din Săvârșin, Grupul folcloric „Bănățeni și argeleni“, ansamblurile: „Florile Mureșului“ din Vladimirescu, „Spicul“ din Olari, „Bu­jorul“ din Conop dar și Formația lui Florin Ionaș – Generalul, cu recunoscuții săi soliști: Claudia Ionaș, Diana Selagea, Cristi Sălăgean, Ionuț Langa “ – a precizat primarul Ion Micurescu. După  spectacolul cu totul deosebit,  primarul bătan a „dat“ – cum se zice în popor, tuturor celor prezenți și câte un vin fiert, în final; o bună ocazie ca aceștia să mai zăbovească și  să-și împărtășească părerile vizavi de tot ceea ce au văzut dar și de alte aspecte ale vieții din comună.
Tradiționalul Colind al Dubașilor, din Ajun
În Ajunul Crăciunului, în Bata se desfășoară – an de an – un adevărat maraton de colinde, atât în centrul de comună cât și la Țela, dar și în celelalte sate ale comunei. Având o foarte bogată zestre de colinde – câte una pentru fiecare zi a anului ! – bătanii fac an de an efortul de a scoate la lumină cât mai multe dintre cele vechi, aflate aproape de uitare, ele mai fiind vii doar în amintirile celor mai vârstnici săteni.
Dintre toate, pe lângă tradiționalul colind, la care au participat atât copiii cât și alte categorii de localnici, la Bata s-a încetățenit obiceiul de a aștepta colindul Dubașilor.
Anul acesta aceștia au pornit la începutul după-amiezii de la Biserica Ortodoxă. Următorul popas a fost la Primăria Comunei Bata, după care au continuat colindul  prin comună, la fiecare gospodărie la care au fost invitați.
Obiceiul este ca după fiecare colind componenții grupului să fie așezați la masă, să fie omeniți cu bucate tradiționale iar la plecare să li se dea un colac, cârnați, țuică și o sumă de bani. Cu acești bani, Dubașii plătesc muzica la tradiționalul bal din prima zi de Crăciun.

Recomandările redacției