După cum scriam într-un editorial precedent, primarului Gheorghe Falcă îi merge mult mai bine în politică decât în administraţie. Ca orice politician care „se respectă”, edilul municipiului găseşte tot timpul vinovaţi pentru nerealizările sale. Când lucrurile nu merg aşa cum trebuie, Falcă arată cu degetul înspre Opoziţia locală, care nu înţelege nimic şi îi blochează proiectele de dezvoltare, când treaba devine mai gravă, se ia de Guvern, acunzându-l că sabotează Aradul, iar când se enervează rău de tot, găseşte şi al treilea ţap ispăşitor, şi anume presa locală, care nu pune presiune pe Guvern să dea Aradului ce  i se cuvine.
Cu prilejul ultimei conferinţe de presă, pe care a susţinut-o înainte să plece înspre masa cu Barak Obama, primarul s-a luat din nou de ziarişti, dând exemplu Timişoara, unde presa a făcut front comun cu primarul pentru a obliga Executivul să facă o investiţie. Nu putem decât să-i felicităm pe colegii noştri din judeţul vecin dacă au reuşit să facă acest lucru. Pro­blema este însă că pentru a face front comun cu cineva, trebuie să existe o anu­mită doză de încredere între cele două părţi şi probabil că primarul oraşului de pe Bega nu a „reuşit” încă să-şi piardă cu totul încrederea presei. La acest aspect sigur nu s-a gândit Falcă, căruia îi place să arate că are răspunsuri la toate întrebările şi se gândeşte la tot.
Dacă ar fi să se facă la Arad un sondaj de opinie printre ziarişti cu privire la gradul de încredere pe care îl au în cel care conduce destinele municipiului, nu cred că rezultatele ar fi tocmai îmbucurătoare pentru primar. Spun asta, bazându-mă pe faptul că în marea lor majoritate, ziariştii cu care am stat de vorbă, de-a lungul anilor, abordând subiectul „Gheorghe Falcă”, nu aveau o părere bună despre acesta, ca să mă exprim delicat. Mai trebuie să precizez că erau ziarişti de la publicaţii de toate orientările, nu doar de la cele care îl criticau pe edil. Or, dacă nu reuşeşti să câştigi încrederea celor de care ai nevoie pentru a-ţi transmite mesajul, mesajul tău nu are forţă, chiar dacă ai dreptate. E ca în fabula cu ciobănaşul mincinos şi lupul. După ce oierul dă mai multe alarme false, ţipând ca din gură de şarpe că este atacat de lup, când lupul chiar apare, nimeni nu îl mai crede şi nu mai vine să îl ajute.
Dacă un primar spune că albul e negru şi negrul e alb, chiar şi atunci când există documente cât se poate de clare care arată că nu are dreptate, începe să-şi piardă credibilitatea, dacă stă bine la acest capitol, iar dacă nu, îşi pierde şi bruma de credibilitate pe care o mai are. Nu înţeleg în ruptul capului cum poate cineva să spună că nu s-a oferit să cazeze refugiaţi la Arad, când din actele Asociaţiei Arad Capitală Culturală Europeană 2021 reiese exact contrariu. Asta, în condiţiile în care primarul nu numai că
şi-a asumat proiectul de candidatură la
titlul de Capitală Europeană a Culturii, dar l-a şi susţinut şi a făcut parte din echipa care l-a prezentat. Poate că tema refugiaţiilor nu mai este de actualitate pentru arădeni, dar la un moment dat a fost, iar o greşeală asumată ar fi fost pe jumătate iertată.

Recomandările redacției