Se spune că principalul capital al unei entităţi care lucrează cu bani, fie că este o bancă, fie societate de investiţii financiare, este credibilitatea. Poate să aibă respectiva entitate sute şi sute de milioane de euro în conturi, are o problemă imensă dacă nu este credibilă.

Scandalul în care a fost târâtă în ultima vreme Societatea de Investiţii Financiare (SIF) 1 Banat-Crişana, cu descinderile făcute de procurorii DIICOT, adică cei care se ocupă de combaterea criminalităţii organizate şi terorismului, cu reţinerile care au fost operate apoi, printre cei care nu au mai fost lăsaţi să plece liberi de la audieri fiind şi Dragoş Bîlteanu, nimeni altul decât directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al SIF 1, ridică un serios semn de întrebare cu privire la operaţiunile derulate acolo. Procurorii vorbesc despre manipularea pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani. Până nu se va pronunţa instanţa, nu putem vorbi despre existenţa vreunei infracţiuni, din punct de vedere juridic operând prezumţia de nevinovăţie. Când însă cineva din conducerea unei societăţi de genul SIF este invitat la audieri de procurori şi apoi reţinut, milioanele de mici acţionari încep să-şi pună întrebări sau şi mai rău, încep să intre în panică. Astfel, preţul acţiunilor ar putea să scadă, iar cel care decide să vândă riscă să se aleagă cu praful de pe tobă, la fel cum s-a întâmplat şi în ultimii doi ani, când nu au mai primit dividende. Sigur, în ceea ce priveşte dividendele, vorbesc doar din punctul de vedere al unui acţionar, care, după cum este şi normal, speră să obţină un oarece profit la sfârşitul anului, dar în economia de piaţă există însă posibilitatea să se decidă, fără să se încalce vreo lege, ca dividendele cu pricina să nu fie acordate.

Stau să mă întreb dacă peripeţiile prin care trec acum cei care controlează SIF-ul ar mai fi avut loc dacă pragul de deţinere nu ar fi fost modificat la iniţiativa unui fost parlamentar arădean. Înclin să cred că nu, pentru că cei care au ajuns să controleze societatea ulterior modificării legii, nu ar fi avut prea mari şanse să facă acest lucru dacă pragul de deţinere ar fi rămas neschimbat, iar fosta conducere a fost mult mai precaută, ferind SIF-ul de scandaluri similare.

Demn de remarcat este însă şi faptul că persoanele ce conduc în momentul de faţă SIF Banat-Crişana au decis să nu aplice politica struţului, răspunzând solicitărilor venite din partea presei, pentru a prezenta un punct de vedere, atât cât poate fi prezentat în condiţiile actuale. Pentru acest lucru, cred că societatea merită o bilă albă.

În încheiere, ca arădean, nu pot decât să spun că îmi pare rău că una dintre societăţile care au ajuns să fie un simbol al judeţului, se află într-o situaţie cum nu se poate mai neplăcută şi că sper că lucrurile se vor rezolva cât mai repede, nu de alta, dar nu cred că ar fi corect ca micii acţionari să aibă de suferit fără să aibă nicio vină.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției