drumul crucii bogrogSute de persoane au participat în Vinerea Mare, la o procesiune specială, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog. Este vorba despre Drumul Crucii.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog se află la 15 km de municipiul Arad. Pe drumul de doi kilometri, credincioşii s-au oprit la 14 cruci, care reprezintă cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus în drumul spre Golgota. La fiecare popas, oamenii au aprins lumânări şi s-au rugat. Procesiunea a fost oficiată după modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim. La eveniment au participat sute de credicioşi din vestul ţării şi români care lucrează în străinătate şi au venit acasă de Paşte. Credincioşii spun că se simt mult mai bine atunci când participă la procesiunea care a devenit o tra­diţie. „De câțiva ani vin la Drumul Crucii. E o tradiție. Mă simt bine că vin aici”, spune una dintre credincioase.
ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului le-a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură. „Însemnătatea zilei a fost întodeauna subliniată prin acest Drum al Crucii, care se adaugă la practica obișnuită a slujbelor. Pe Drumul Crucii avem timp să cugetăm, să facem o reflecţie către viaţa noastră…”, spune ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.
Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călu­gări greci încă din secolul al XI-lea.
Tradiţia spune că mănăstirea a luat fiinţă după ce un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, icoană făcătoare de minuni. Exact pe acel loc, credincioşii au construit o biserică, unde şi astăzi se mai păstrează Icoana. Numele mănăstirii vine de la taurul care a descoperit icoana şi pe care îl chema Hodoş. Pentru a confirma datele tradiţiei, se mai păstrează încă, în biserica mănăstirii, capul taurului care a descoperit Icoana, precum şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.
Claudia Untaru Crețu

Recomandările redacției