luminaMii de arădeni au participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Sfânta slujbă a Învierii, la lăcașele de cult din județul Arad. IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Învierii la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“ (Podgoria). La acest lăcaș de cult au fost prezenți peste 3.000 de credincioși. La miezul nopţii, ISP Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului a ieşit din biserică şi s-a adresat credincioşilor: „Veniţi de luaţi lumină!”. Apoi a urmat înconjurarea Catedralei, după care s-a oficiat slujba Învierii. IPS Timotei Seviciu le-a vorbit credincioşilor despre importanţa Luminii. Dacă o parte dintre cei prezenți au plecat imediat după ce Catedrala a fost înconjurată, ceilalți au stat până la terminarea slujbei când au plecat acasă cu anafură amestecată cu vin, numită „Paște” și cu lumânările aprinse. „Lu­mâ­nările le vom păstra și le vom aprinde la necaz sau în caz de vreme rea, cu tunete și fulgere, iar Paște vom lua în fiecare dimineață timp de trei zile”, a declarat Maria Rad.
Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Aradului şi Consiliului Judeţean Arad au adus, pentru al treilea an consecutiv, Sfânta Lumină a Învierii de la Ierusalim. Credincioşii arădeni au primit Lumina Sfântă la Slujba Învierii.
Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, şi Mircea Cricovean, preot la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime”, s-au deplasat la Bucureşti, de unde au luat Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim. Aceştia au fost aşteptaţi la aeroportul din Arad de către zeci de preoţi. Astfel, sâmbătă seara, aeroportul arădean a fost populat de o mare de sutane negre.
În jurul orei 23, Sfânta Lumină a fost împărţită de către arhiepiscopul Timotei Seviciul preoţilor din cuprinsul eparhiei. Cei doi reprezentanţi ai autorităţilor arădene au ajuns cu Lumina la Arad mai târziu decât era preconizat, datorită circumstanţelor nefavorabile. Iniţial, aducerea Luminii pe aeroportul din Arad a fost programată pentru ora 20,30. Cauzele întârzierii au fost diverse. În primul rând, nu se putea anti­cipa ora la care se aprinde Lumina Sfântă de la Catedrala Ortodoxă din Ierusalim. În al doilea rând, au existat niște probleme la decolarea de pe aeroportul din Bucureşti, care de asemenea, au întârziat plecarea avionului cu reprezentanţii arădeni. „Se ştie deja că pot apărea întârzieri în aducerea Luminii de la Ierusalim. Am avut parte şi de condiţii neprielnice pe aeroportul din Bucureşti, dar Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem în timp util pentru a răspândi Lumina credincioşilor arădeni”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu.
Astfel, sâmbătă seara, la ora 23, Nicolae Ioţcu, împreună cu preotul Mircea Cricovean au ajuns pe pista aeroportului, unde erau aşteptaţi de Timotei Seviciul, şi au oferit Lumina Sfântă Prea­- sfinţitului, care a împărţit-o mai departe celor aproximativ 100 de preoţi prezenţi la aeroport şi altor oficialităţi. „Mulţumim autorităţilor arădene pentru desfăşurarea în pace a clipei înălţătoare de primire a Sfintei Lumini de la Ierusalim. Acum trebuie să ducem Lumina credincioşilor din biserici şi să ne bucurăm cu toţii de Sfânta Sărbătoare a Înălţării Domnului. Cristos a-nviat!”, a spus arhiepiscopul Aradului, Timotei Seviciu. Astfel, Presfinţitul a fost primul care a anunţat Învierea.
La sosirea Luminii, au fost prezenţi aproximativ o sută de preoţi ortodocşi din judeţul Arad şi câţiva reprezentanţi ai bisericilor greco-ortodoxe sârbe şi greco-catolice. „Au venit preoţi din cele patru protopopiate ale jude­ţului. Arhiepiscopul Dr. Timotei Seviciu va prelua Lumina, care va fi distribuită preoţilor de aici, în ordinea depărtării de Arad: întâi celor din Sebiş, Lipova, Ineu şi apoi Arad. Sunt prezenţi aici 100 de preoţi din cei peste 260 de preoţi din judeţul Arad. În biserici, va ajunge Lumina la parohiile de bază la ora 24. La filiale, va ajunge mai târziu. Preoţii de la filiale vor merge la Slujba Învierii la parohii, la ora 24, şi luând Lumina, o vor transporta la bisericile lor. Astfel, la filiale, Slujba Învierii va avea loc la ora două sau trei dimineaţa, depinde când ajung preoţii cu Lumina”, a spus consili­e­rul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Vasile Pop.
Numărul estimat de credincioşi de la Slujba de Înviere de la Catedrala Ortodoxă din Arad este în jur de şase sau şapte mii de arădeni. „În mod sigur, vor fi cel puţin 6.000 de credincioşi, deşi au fost ani când au venit chiar şi 10,000. Noi îi numărăm după numărul de pahare cu Paşti, deşi nu toţi stau până la sfârşitul slujbei să ia Paşti, unii stau puţin la slujbă, sau doar înconjoară biserica şi pleacă”, a mai spus Vasile Pop.
Lumina a ajuns la timp în bisericile din municipiul Arad, astfel credincioşii au putut primi de la preoţi Lumina Sfântă de la Ierusalim, în cadrul Slujbei de Înviere.
Claudia Gavra
Claudia Untaru Creţu

Recomandările redacției