Creditele în lei pen­tru achiziţia de locuinţe au totalizat în iunie 1,1 mlliarde de lei (247 mil. euro), soldul fi­nan­ţărilor ipotecare ajungând la 24,4 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Deşi soldul a continuat să creas­că, împru­mu­tu­rile ipotecare au înregistrat în iu­nie pri­ma scădere lună la lu­nă din acest an. Astfel, dacă în luna mai fi­nanţările au crescut cu 1,3 miliarde de lei, luna trecută creditele acordate au fost cu 200 milioane de lei mai mici.

În condiţiile în care valoarea creditelor noi acor­date în iunie a fost de 1,1 miliarde de lei şi la o valoa­re medie a unui credit ipotecar de 250.000 de lei (50.000 euro), înseamnă că băn­ci­le locale au vândut circa 4.400 de credite în lei pen­tru locuinţe. Faţă de luna anterioară, nu­mă­rul creditelor ipotecare a scăzut cu aproxi­mativ 800.

Cel mai probabil, cea mai mare parte a cre­ditelor ipotecare acordate au fost prin Prima casă, în condiţiile în care în ultimii ani pro­gramul guvernamental a fost principalul motor de creştere al creditării. Numărul persoanelor fizice care au contractat credite acordate prin programul guvernamental Prima casă de la lansarea acestuia din 2009 şi până în prezent este de peste 159.000, adică aproximativ 90% din totalul clienţilor cu credite ipotecare.

Toţi jucătorii din top zece, care contro­lează aproximativ 80% din piaţă, şi-au înăsprit condiţiile de creditare după legea dării în plată. Băncile dau în prezent populaţiei exclusiv cre­dite ipotecare în lei, iar acest lucru se vede şi în evoluţia stocului finanţărilor în valută, care se sub­ţiază vizibil de la lună la lună. Creditele imo­biliare în valută cumulau 31,4 miliarde de lei (7 miliarde de euro) în luna iunie a acestui an, în scă­de­re cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Recomandările redacției