Cresc alocațiile de la 1 august! Cât vor primi copiii

0
456

Jocul de- a albă neagră cu alocațiile a devenit un subiect de discuție atât în presă cât și pe rețelele de socializare. De  ceva vreme, se tot vorbește de dublarea alocațiilor celor mici, însă de fiecare dată se repetă faptul că nu sunt bani pentru această operațiune. O veste cât de cât bună a venit zilele acestea de la Guvern, în care se spune că aceste alocații vor crește totuși de al 1 august. Executivul a anunțat că alocațiile vor crește din această săptămâna. Chiar dacă CCR a decis că dublarea este constituțională, alocațiile vor crește cu procent cuprins între 10 și 20%.

Majorare alocațiilor va fi făcută progresi anual, în funcție de cât va permite bugetul. Astfel, Dublarea alocațiilor se va realiza într-un termen cuprins între 2 și 5 ani.

Creșterea alocațiilor va fi cuprinsă între  10 – 20%. Nu se vor dublă așa cum era prevăzut într-o lege promulgată chiar și de Klaus Iohannis.

Președintele a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, pe 16 ianuarie 2020,.
În lege se stipula  că cei mici vor primi :

a) 600 de lei pentru copiii cu vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 300 de lei pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 2 și 18 ani;

c) 600 de lei pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Premierul a declarat că alocațiile nu se pot dublă.

Ludovic Orban spunea, că în ciuda prevederilor CCR, Guvernul nu poate dublă alocațiile pentru copii.

În două săptămâni vom soluționa această problema a alocațiilor. Este clar, sincer va spun, că nu avem posibiltatea să dublăm alocațiile. Am dublat alocațiile în 2019, la Legea bugetului. În momentul în care s-a adoptat legea nu erau prevăzute sursele de bani”, spunea pe 18 iulie, Orban.

În concluzie, indexarea va fi una treptată.

Corina Henegar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.