Un fost învățător din Cuvin și-a ucis vecinul în Duminica Floriilor. Ce fel de acte medicale avea acest bărbat și se cuvenea, oare, ca el să fie în libertate, deși era cunoscut faptul că suferea de tulburări psihice? Își lua acesta tratamentul la zi? Era partenera lui conștientă de riscurile pe care le presupune o astfel de boală? Asta am încercat să aflăm în urma dezvăluirii crimei terifiante de la Cuvin. De asemenea, am încercat să aflăm dacă un astfel de caz poate fi unul singular. Câtă siguranță reprezintă pentru societate faptul că astfel de oameni, cu asemenea probleme, sunt lăsați în libertate?

În anul 2018, la nivelul județului Arad au fost în evidența Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, 161 de cazuri de schizofrenie, dintre care 81 femei.

Reamintim cititorilor că duminică, în jurul orei 8:30, Gheorghe Bățălărean, și-a omorât vecinul, în vârstă de 73 de ani, aplicându-i lovituri cu parul și cu un obiect tăios, dintre care câteva perforante, la nivelul capului și abdomenului. Am aflat că suspectul are 67 de ani și e cunoscut cu afecțiuni psihice, mai precis schizofrenie. Potrivit martorilor, făptașul l-ar fi lovit pe vecinul său, în repetate rânduri, cu un par, pe care chiar l-a răsucit cu sadism în victimă, și, din spusele procurorului de caz, un obiect tăios, până l-a desfigurat. Victima s-ar fi dus în grădină să culeagă pătrunjel, iar în câteva momente, criminalul ar fi pătruns în grădina acestuia și l-ar fi acuzat că din cauza câinilor și găinilor lui, culturile i-au fost distruse în grădină. La scurt timp, l-a agresat de nenumărate ori cu parul, pe care i l-a împlântat în cap și în abdomen, ba, chiar mai mult, l-a răsucit cu sadism în victimă. În urma acestei agresiuni înfiorătoare, organele interne ale victimei și creierul au fost împrăștiate pe jos.

În privința actelor medicale, se zvonește că acesta le-ar fi avut, dar nu s-a manifestat prea mult. Cu toate acestea, nu am putut primi o confirmare oficială asupra naturii și indicațiilor medicului în acest caz.

Anchetat pentru omor prin cruzimi

Bărbatul este anchetat pentru omor prin cruzimi, iar Tribunalul Arad a admis propunerea de arestare preventivă pe numele acestuia și a dispus arestarea până pe 21 mai. Gheorghe Bățălărean are un drept de a contesta decizia în 48 de ore de la pronunțare. Va fi dispusă o expertiză psihiatrică care va dura trei zile, începând de miercuri.

Între timp, bărbatul și-a recunoscut fapta și a precizat că nu o regretă deloc, conflictul fiind unul mai vechi.

În urma expertizei medico-legale, se va stabili dacă persoana a avut discernământ la momentul săvârșirii crimei. Dacă, la finalul tuturor evaluărilor, se stabilește că persoana nu a avut discernământ când a comis fapta, procesul penal încetează și Parchetul ar putea solicita instanței de judecată să transforme măsura provizorie de internare în spitalul psihiatric într-o măsură cu caracter definitiv.

Trebuie menționat însă că mulți dintre pacienții de acest tip nu prezintă vreun pericol, în timp ce mulți criminali nu prezintă simptome de ordin psihiatric. Potrivit doctorului psihiatru specialist Cosmin Cotuna, problemele în acest caz ar putea fi diverse. „Poate nu își ia tratamentul, poate și-l ia, dar a recăzut în episod și nu a mers la control să-i ajusteze dozele sau poate au apărut conflicte majore în familie” , și-a dat cu părerea psihiatrul. „Nimeni nu poate sa prevadă acest comportament. Mentalitatea de a ține pacienții în instituții toată viața a apus. Asta e o mentalitate foarte veche. Acum sunt lăsați liberi, cu tratament, și vin la controale. Crime pot săvârși și oamenii fără tulburări psihice”, a mai adăugat acesta.

Schizofrenia, o tulburare mintală severă

Schizofrenia este o tulburare mintală cronică și severă care afectează credințele, simțirile și comportamentul celor afectați. Persoanele cu schizofrenie pot părea că au pierdut contactul cu realitatea. Boala poate duce la o combinație de halucinații, iluzii, gânduri și comportament extrem de dezordonat și un comportament motor anormal, care afectează activitatea zilnică. Persoanele cu schizofrenie necesită tratament pe tot parcursul vieții. Tratamentul precoce poate ajuta la ținerea sub control a simptomelor, înainte de a se dezvolta complicații grave și poate ajuta la îmbunătățirea perspectivei pe termen lung.

La bărbați, simptomele schizofreniei încep, de obicei, pe la 20 ani. La femei, simptomele încep, de obicei, undeva aproape de 30 ani.

Schizofrenia necesită tratament pe toată durata vieții, chiar și atunci când simptomele au încetinit. Tratamentul se bazează pe medicamente și terapie psihosocială. În unele cazuri, poate fi nevoie de spitalizare.

Nu exista nicio modalitate sigură de prevenire a schizofreniei, dar respectarea planului de tratament poate ajuta la prevenirea recidivelor sau agravării simptomelor.

Recomandările redacției