Crima de la Arad, „lucrată perfect“, în comparație cu primul atentat cu bombă din România

0
1592

Atentatul cu bombă de la Arad, în urma căruia omul de afaceri Ioan Crișan a fost omorât, readuce în discuţie cazul primului atentat cu bombă din România de după 1989. Atentatul s-a soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor cinci.

9 martie 1995. Ora 11.45.

Conform Historia.ro, Constantin Toderaş, plutonier în cadrul Compartimentului Pază Instanţe din cadrul Poliţiei municipiului Suceava, a fost sesizat că sub un autoturism marca Opel, parcat lângă Palatul Justiţiei din Suceava, a fost pusă o bombă. Imediat s-a dat alarma la Statul Major de Apărare Civilă Suceava, unde s-a constituit un echipaj format din pirotehnişti şi poliţişti care s-a deplasat urgent la faţa locului. Echipa de pirotehnişti este condusă de locotenentul major Mihai Alupoaie, ce-l care va interveni pentru dezamorsarea bombei, scrie historia.ro.

Corpul celui explodat s-a transformat în schije, care i-a rănit pe ceilalți

Puţin după ora 13.00, după ce s-a evacuat întreaga zonă, Mihai Alupoaie reuşeşte să desfacă bomba de sub maşină, o ia în braţe pentru a o muta într-un container destinat detonării dispozitivului explozibil. Din nefericire, bomba explodeză în braţele pirotehnistului şi îl ucide pe loc. Bucăţi din corpul pirotehnistului sunt transformate efectiv în adevărate schije, rănindu-i pe cei care îl asistau la operaţiunea de dezamorsare. O falangă a mâinii drepte a acestuia a intrat ca o schijă în coapsa unui ofiţer de poliţie, Gheorghe Moraru, rănindu-l. Au mai fost răniţi în urma deflagraţiei doi poliţişti, un pirotehnist şi Adrian Borş, proprietarul autoturismului sub care a fost pusă bomba.

Totul a fost pus la cale de soție

Ancheta ce a urmat atentatului desfăşurat la Judecătoria Suceava a luat o întorsătură inedită după ce a fost interogată soţia proprietarului maşinii, Veta Borş. Cei doi soţi se aflau într-un proces de divorţ ce îşi consuma unul dintre termene în acea zi, chiar la Judecătoria Suceava. Averea supusă partajului era una deloc neglijabilă, iar Veta Borş nu era dispusă să o împartă cu fostul soţ.

Autorii, demascați și prinși în mai puțin de 24 de ore

Prin urmare, l-a contactat pe Neculai Pralea, pe care l-a plătit pentru pentru a-i ucide soţul. Pralea împreună cu Vasile Ungureanu şi Ionela Pădureţ au construit o bombă artizanală cu explozibil procurat din Republica Moldova şi au plasat-o sub maşina lui Adrian Borş, pe când acesta se afla în interiorul Judecătoriei. La ieşire din Judecătorie, acesta a văzut un pachet ciudat sub maşină şi l-a alertat pe poliţistul Constantin Toderaş.

Veta Borş a fost condamnată la 20 de ani închisoare, iar cei trei care au pus în practică atentatul au primit închisoare pe viaţă.

Șirul evenimentelor

Autoritățile au reușit să-i aresteze pe suspecți în mai puțin 24 de ore și să prezinte filmul evenimentelor. Totul a pornit de la procesul de divorț dintre soții Adrian și Veta Borș. Cei doi s-au căsătorit în 1986 și au avut o căsnicie cu numeroase probleme. La câțiva după căsătorie, Adrian Borș a cerut divorțul, acuzând-o pe Vera de indifelitate.

Conform gândul.ro, bărbatul era singurul proprietar în acte pe bunurile familiei, iar în cazul divorțului întreaga avere i-ar fi rămas lui. Veta Borș, nemulțumită de decizia soțului, a pus la cale asasinarea lui pentru a rămâne cu toată averea: trei autoturisme, o moară, o cârciumă în Praxia, Hanul „Dolce Vita” din Boroaia, un apartament, dar și o locuință la țară.

S-a plimbat cu mașina prin tot orașul, dar bomba nu s-a declanșat

În noaptea de 8 spre 9 martie 1995, cu ajutorul unei ospătărițe și a unui recidivist, Veta instalează bomba artizanală sub mașina lui Adrian Borș, un Opel Kadett, parcată în fața blocului în care locuia.

Neculai Pralea, bărbatul care a ajutat-o pe Vera să-și ducă la capăt planul, a realizat bomba din 200 de grame de dinamită, o capsă electrică şi o baterie Vartra. Toate componentele au fost introduse într-o cutie prevăzută cu un magnet, pe care a montat-o pe caroseria maşinii lui Adrian Borş.

Bărbatul s-a plimbat cu mașina prin tot orașul, însă explozia nu s-a declanțat. Când a parcat în fața Tribunalului, Adrian Borș a văzut bomba și a alertat colegii care au intervenit cu un echipaj de pirotehniști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.