Un bărbat din Cuvin și-a omorât vecinul în Duminica Floriilor, în jurul orei 08.30. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, au demarat cercetările. Bărbatul de 73 de ani a murit în urma mai multor lovituri aplicate cu parul, câteva dintre ele fiind și perforante. Acesta avea patru fii și trăia de 15 ani în concubinaj cu o femeie în casa de lângă cea a ucigașului. În grădina victimei s-a petrecut actele de violență care au condus la decesul acestuia. Grădinile celor doi sunt separate de un gard improvizat cu crengi de arbuști.
Criminalul a pătruns în grădina victimei și i-a aplicat mai multe lovituri, între care și perforante la nivelul capului și abdomenului. Suspectul principal are 67 ani și e cunoscut cu afecțiuni psihice. Cadavrul a fost transportat la Medicina Legală pentru efectuarea autopsiei și ulterior eliberarea raportului medico- legal care va determina încadrarea juridică a faptei. Potrivit martorilor, făptașul l-ar fi lovit în repetate rânduri cu parul în grădina casei, până l-a desfigurat. Victima s-ar fi dus în gră­dină să culeagă pătrunjel, iar în câteva momente, criminalul a pătruns în grădina aces­- ­tuia și l-a acuzat că din cauza câinilor victi­mei, culturile i-au fost distruse în grădină. La scurt timp, l-a agresat de nenumă­rate ori cu parul, pe care i l-a împlântat în cap și în abdomen. Procurorii au găsit la fața locului imagini înfiorătoare, care nici în cele mai cutremurătoa­re filme de groază nu sunt redate, întrucât se pare că unele organe interne și creierul victimei au fost împrăștiate pe pământ.
„Ancheta este în desfășurare pentru omor prin cruzimi. După modul prin care s-a produs crima, se impune o expertiză psihiatrică”, a declarat Pavel Palcu, pro­curor crimialist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. Autorul faptei, un fost învățător, ar fi recunoscut crima.
Deși făptașul este cel mai probabil diagnosticat cu o boală psihică gravă, totuși nu toți cei care suferă de exemplu de schizofrenie sunt periculoși. În acest caz, chiar și antecedente de violență pe care le-ar fi avut în trecut, dacă nu a fost depusă o plângere penală vizând agresivitatea individului, măsurile legale nu sunt luate, în afara unei internări pe o perioadă mai mult sau mai puțin de durată într-un spital de specialitate.
Dacă în urma săvârșirii unei fapte grave, persoana cercetată ridică semne de întrebare în privința stării sale mintale, este supusă unei expertize medico-legale psihia­- trice în cadrul Institutului Național de Medicină Legală (INML). Acolo, specialiștii stabilesc dacă a avut discernământ când a comis fap­ta. De la primele concluzii ale lipsei discernă­mântului, inculpatul este internat provizoriu pentru a începe tratamentul cât mai repede.
Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică emis de INML mai trece prin două evaluări: mai poate fi supus unei avizări tot în cadrul INML și apoi dat unei verificări de către Comisia Superioară de Medicină Legală. Dacă, la final, se stabilește că persoana nu a avut discernământ când a comis fapta, procesul penal încetează. După ce se determină lipsa discernământului, Parchetul îi solicită Instanței de Judecată să transforme măsura provizorie de internare în spitalul psihiatric într-o măsură cu caracter definitiv.

Recomandările redacției