Un fost învățător din satul Cuvin și-a ucis cu brutalitate vecinul, pentru că acesta și-ar fi lăsat câinii să-i distrugă cultura de legume din grădină. Bărbatul de 66 de ani este suferind de schizofrenie paranoidă, astfel că, în cazul lui s-a dispus internarea într-un institut de specialitate cu măsuri de siguranță. Bărbatul de 73 de ani a murit în urma mai multor lovituri aplicate cu parul, câteva dintre ele fiind și perforante. Acesta avea patru fii și trăia de 15 ani în concubinaj cu o femeie în casa de lângă cea a ucigașului. În grădina victimei s-a petrecut actele de violență care au condus la decesul acestuia. Grădinile celor doi sunt separate de un gard improvizat cu crengi de arbuști.
Prin Ordonanța din data de 21 aprilie a.c., s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem”, iar prin ordonanța din acceași dată, s-a dispus continuarea urmăririi penale față de suspectul Bățălărean Gheorghe Nicolae, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat prin cruzimi.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul criminalist Pavel Palcu, în ziua de 21 aprilie a.c., în urma unor altercații, pe fondul unor neînțelegeri cu privire la grădina inculpatului, în care câinii victimei ar fi distrus niște legume, inculpatul i-a aplicat mai multe lovituri directe și prin împungere victimei Beșleagă Gheorghe cu un corp contondent (par din lemn ascuțit la un capăt), în zona capului și a corpului, iar ca urmare a leziunilor suferite, acesta a decedat.
Inculpatul Bățălărean Gheroghe Nicolae locuia fără forme legale în satul Cuvin, comuna Ghioroc, într-o casă, împreună cu fratele său, Bățălărean Nicolae, amândoi ocu­- pându-se cu cultivarea legumelor în grădina de lângă casa lor. Acesta a lucrat ca învățător în satul Cuvin, până în anul 1999, când a fost pensionat pe caz de boală. Din anul 1991, a fost diagnosticat cu „schizofrenie paranoidă” sens în care urmează zilnic un tratament prescris de medicul specialist.
Nu regretă fapta comisă
În ziua de 21 aprilie a.c., în urma unor altercații pe fondul unor neînțelegeri, inculpatul i-a aplicat mai multe lovituri directe și prin împungere cu un par din lemn ascuțit la un capăt victimei, în zona capului și a corpului, iar ca urmare a leziunilor, acesta a decedat. În momentul în care victima nu a mai mișcat, inculpatul s-a deplasat la locuința sa, unde a relatat fratelui său cele întâmplate, respectiv că l-a omorât pe vecinul Beșleagă Gheorghe. Inculpatul a recunoscut fapta comisă, arătând modul de comitere a acesteia, a indicat corpul delict folosit și locul în care l-a abandonat. Totodată, acesta nu regretă fapta comisă, datorită prestigiului pe care consideră că îl are în sat, considerând că victima l-a agresat verbal în repetate rânduri, aceasta fiind venită în localitate din altă parte.
Primele persoane ajunse la fața locului, respectiv lucrătorii de poliție din cadrul
Secției 7 Rurale de Poliție și Poliția Orașului Lipova au luat primele măsuri, iar ofițerii criminaliști au ridicat de la fața locului parul din lemn, ca obiect corp delict folosit de inculpat la producerea leziunilor mai sus arătate.
La reținerea elementului de calificare a faptei prin omor prin cruzimi au fost avute în vedere atât starea de fapt petrecută efectiv, inclusiv inculpatul recunoscând că „a vrut să-l liniștească definitiv pentru că îi distrugea cultura și că l-a împuns cu parul din lemn atât în zona ombilicală cât și în regiunea ochiului drept” și astfel se explică de ce sub cap victima prezenta bucăți de creier sau de ce avea limba tăiată.
Imagini de film horror
Inițial, s-a crezut că inculpatul s-a folosit pentru lovirea repretată a victimei și de un obiect tăietor, însă nu a fost folosit decât parul din lemn, găsit la locul faptei, dar fiind ascuțit la un capăt și datorită intensității cu care au fost aplicate loviturile se explică și apariția acestor urme cu aparență de tăiere. La explicarea apariției acestora se are în vedere și împrejurarea că victima era supraponderală și în zone mai grase pot apărea urme de plesnire.
În data de 22 aprilie a.c., a fost emis mandatul de arestare preventivă, revocat ulterior, având în vedere că au apărut împrejurări noi care nu au mai justificat menținerea arestării preventive a inculpatului. S-a dispus totodată, efectuarea unei expertize psihiatrice la nivelul Serviciului Județean de Medicină Legală privindu-l pe inculpat. Astfel, acesta a fost internat sub regim de pază la Spitalul de Neuropsihiatrie Arad în perioada 23 aprilie – 25 aprilie.
Conform raportului de expertiză psihiatrică, a rezultat că inculpatul care este suferind de schizofrenie paranoidă, prezintă discernământ abolit cu privire la fapta data de 21 aprilie a.c.. Organele de poliție au ridicat acte medicale, care atestă prezența unei boli psihice, respectiv un număr de file de evidențiere și consult medical din punct de vedere psihologic. Deși s-a dispus efectuarea expertizei pentru stabilirea discernământului inculpatului la nivelul Serviciului Județean de Medicină Legală Arad și Spitalul de Psihiatrie, comisia urma să trimită rezultatul final al expertizei până în data de 14 mai a.c., conform dispozițiilor procurorului de caz.
Măsură privativă de libertate
într-un spital de specialitate
În aceste condiții, s-a întocmit referatul din data de 7 mai a.c., al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, prin care s-a solicitat judecătorului din cadrul Tribunalului Arad revocarea măsurii arestării preventive a inculpatului, având în vedere starea de sănătate a acestuia și a împrejurărilor care au creat un dubiu puternic privind discernământul cu care acesta a comis fapta. Astfel, s-a dispus revocarea măsurii arestării preventive și punerea în libertate, dacă nu este arestat în altă cauză. Din concluziile provizorii ale Servicului Județean de Medicină Legală Arad, comisia a apreciat că inculpatul a prezentat la data comiterii faptei, ca de altfel și în prezent, diagnosticul de schizofrenie paranoidă. Coroborând datele medicale, comisia a recomandat instituirea măsurilor de siguranță cu caracter medical, respectiv internarea în unitatea spitalicească cu măsuri de siguranță la care este arondat județul Arad – Spitalul de Psihiatrie pentru Măsuri de Siguranță Ștei. Este de menționat faptul că măsura de siguranță este o măsură privativă de libertate, fiind o sancțiune impusă pe cale judiciară persoanei care a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală, pe de o parte de a se supune privării de libertate prin internarea într-un institut medical de specialitate și, pe de altă parte, de a se supune unui tratament medical adecvat.  

Recomandările redacției