„Criminalul a fost în zonă în momentul exploziei și poate fi un militar, un genist“ – criminolog la Serviciul Omoruri despre atentatul de la Arad

0
15594

Niculae Mitrea, fost ofițer la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei și unul dintre criminaliștii care a fost implicat în ancheta atentatului de la ”Jean Monnet” din 2002, a analizat principalele ipoteze din investigația exploziei de la Arad pentru GÂNDUL.RO și a declarat că după modul de acționare, asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan a fost făcută minuțios.

În cazul exploziei de sâmbătă dimineață din Arad, în care omul de afaceri, Ioan Crișan, și-a pierdut viața, autoritățile iau în calcul mai multe variante, însă principala pistă este cea a unui omor calificat săvârșit cu premeditare.

Nicolae Mitrea, fost ofiţer al Serviciul Omoruri, spune că asasinarea lui Crișan a fost făcută de cineva care avea o pregătire solidă în domeniu.

Trebuie să știi să asamblezi, să plasezi și să asamblezi un astfel de dispozitiv. Aceasta este opinia mea. Un novice în domeniu ar fi recurs la altă metodă. Ar fi folosit o armă albă sau orice altă modalitate. A fost cu siguranță un mesaj către alte persoane pentru le demonstrata ce li se poate întâmpla, spune Niculae Mitrea pentru GÂNDUL.RO.

Autorul asasinatului era în zonă. Poate fi un genist, un militar”

Una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatori este că persoana care a plasat bomba este cetățean străin. Această pistă se leagă de poziția geografică a Aradului, oraș poziționat foarte aproape de graniță.

Cu toate acestea, specialistul criminolog spune că lucrul acesta nu este un criteriu: „Poate fi un artificier care este pregătit în domeniu, un miner. sunt geniști care știu cum să manipuleze astfel de subtanțe, un militar sau chiar un fost militar. Nu trebuie neapărat să fie neapărat din afară, însă pe aici este aria lor de pregătire în domeniu”, spune fostul ofițer al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei.

Era vizată doar persoana din mașină”

Niculae Mitrea explică și de ce explozibilul nu a avut o putere foarte mare, subliniind că autorul asasinatului a fost cu siguranță în apropierea mașinii: „A ales locul și momentul ca să nu producă alte victime, era vizată doar persoana din mașină”, mai spune acesta.

Trebuie să ne gândim și cum anume a explodat mașina. Mașina practic a fost distrusă complet și am înțeles că dispozitivul a fost plasat sub scaunul șoferului, ca să producă efecte maxime. Explozibilul montat nu a fost de o putere foarte mare, pentru a produce doar distrugerile în interiorul mașinii. Victima a plecat din locul parcării, a dat înapoi ca să întoarcă și când autorul a sesizat că este o zonă cu mai puțină lume, abia atunci a declanșat. Asta înseamnă că autorul a fost în zonă, în opinia mea, la o distanță încât să poată observa și mașina și locul unde se află, mai explică expertul criminologul Niculae Mitrea.

Asasinul de la Arad cunoștea tabieturile victimei

Totodată, criminologul explică că Ioan Crișan a fost cu siguranță urmărit, deoarece era nevoie ca asasinul să cunoască o serie de amănunte despre victimă. În general, autorii unui asasinat similar au nevoie de minimum o săptămână pentru a-i puteea face victimei un profil.

S-a stabilit clar un traseu, un program, știau când vine, când pleacă, care îi sunt tabieturile, nu faci o acțiune de genul acesta fără să cunoști niște amănunte despre victimă. Ancheta rămâne să stabilească ce probleme avea, afaceri, ce datorii avea și către cine. Poate avea o strânsă legătură și cu acea captură de țigări. Sunt niște mesaje clare în domeniul acesta de business, similare cu «te omor», «te arunc în aer», pentru ca cei care lucrează cu ei să ia aminte și să știe ce li se poate întâmpla”, mai spune specialistul criminolog Niculae Mitrea pentru gandul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.