15_Cioaca_RZV_671eabd52fŞoc în lumea justiţiei din România: în timp ce îndrăgostiţii celebrau asiduu Valentine’s Day, pe data de 14 februarie, mai spre lăsarea serii, Cristian Cioacă, cel mai controversat deţinut din ultimii ani, a primit şi el un cadou, chiar dacă nu neapărat contextual pricinii de sărbătoare mai sus amintite: eliberarea din închisoare. Doar tot despre dragoste e vorba şi aici: dragostea de libertate, de viaţă normală, de familie.

Răsturnarea de situaţie a fost urmarea faptului că s-a decis la nivelul Curţii de Apel Piteşti revocarea măsurii arestării preventive în privinţa poliţistului acuzat de uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu (care a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007) şi  condamnat pe fond (adică îm primă instanţă) la 22 de ani de închisoare pentru omor calificat şi profanare de morminte.

Decizia eliberării a fost luată de un complet de divergenţă de la nivelul Curţii de Apel Piteşti, după ce iniţial cei doi judecători care au soluţionat cererea de înlocuire a măsurii preventive au avut opinii contrare. Completul de divergenţă a decis înlocuirea arestului cu controlul judiciar, hotărârea fiind executorie, conform noului cod de procedură penală (C.P.P.), însa nu şi definitivă (spre disperarea personajului principal). O eventuală contestaţie a procurorilor faţă de hotărârea luată vineri de Curtea de Apel Piteşti se va judeca la instanţa supremă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Trebuie amintit că poliţistul se afla în arest preventiv din data de 5 decembrie 2012. Anul trecut, în 2 iulie 2013, printr-o sentinţă pe fondul cauzei, judecătorul Gheorghe Neacşu de la Tribunalul Argeş l-a condamnat pe Cristian Cioacă la 22 de ani de închisoare pentru omor calificat şi profanare de morminte. Sentinţa a fost dată în pofida faptului că probele procurorilor erau extrem de fragile, constând în câteva pete de sânge, nemaispunând că nici cadavrul Elodiei Ghinescu nu a fost găsit nici până la aceasta dată, după aproape un deceniu de la strania “evaporare” ce a răscolit ani de zile mass-media.

Demnă de apreciere este conduita extrem de profesională a avocatei Maria Vasii, care de ani de zile se luptă să îi apere drepturile clientului său. Aceasta, cunoscând scrupulos litera, spiritul legii şi bazându-se pe practica judiciară în materie penală, în repetate rânduri  a reclamat faptul că judecătorul Gheorghe Neacşu nu i-a respectat clientului ei dreptul la apărare, neavând astfel parte de un un proces echitabil, cum reclamau normele juridice comunitare şi naţionale. In perioada ulterioară încarcerării sale, Maria Vasii a venit cu probe prin care a dovedit că în timpul procesului, judecătorul Gheorghe Neacşu de la Tribunalul Argeş a stopat orice afirmaţie a martorilor, dacă aceasta era în favoarea lui Cristian Cioacă, şi în acelaşi timp a preluat mecanic afirmaţiile pe care le-au făcut procurorii care au întocmit rechizitoriul, precum şi acuzaţiile din acesta, fără a efectua cercetarea judecatoarească; mai mult, în ceea ce priveşte ancheta procurorilor, avocata a arătat că majoritatea probelor au fost întocmite fără respectarea procedurilor judiciare aferente.

Aşadar, proaspăt întors printer cetăţenii  normali,  în perioada imediat următoare poliţistul Cioacă îşi va relua activitatea profesională din cadrul Poliţiei Argeş, unde va desfăşura activităţi administrative şi nu va avea dreptul să poarte armament. Mai important decât toate acestea este totuşi maniera în care tatăl Cristian va reuşi să înveţe din nou comunicarea cu fiul său Patrick, în vârstă de 9 ani. Nu cred că putem să ne imaginăm ce se ascunde în sufletul său de bărbat, de tată, mai ales când e atât de clar că eliberarea sa nu este neapărat una definitivă.

 

Recomandările redacției