OLYMPUS DIGITAL CAMERAPreviziunile sumbre în ceea ce priveşte resursele financiare pe care Aradul urmează să le primească în acest an se adeveresc. Deşi administraţia a anunţat planuri mari pentru dezvoltarea judeţului, bugetul pe 2014 va fi mai vitreg. Autorităţile ştiu deja că, pe anumite segmente, Aradul va primi mai puţini bani decât anul trecut. Reprezentanţii Consiliului Judeţean sunt nemulţumiţi şi spun că, Guvernul a a tăiat din şansele de dezvoltare ale judeţului.
Dacă anul trecut, administraţiile au avut de aşteptat până în martie ca să aprobe bugetele, pe fondul dezbaterilor îndelugi de la nivel central, anul acesta, autorităţile au putut face o schemă bugetară încă din luna noiembrie a anului trecut. Încă de atunci, conducerea Consiliului Judeţean îşi arăta profunda nemulţumire faţă de proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2014. Conform informaţiilor oferite de CJA, Aradului i s-a propus să primească, la anexa 4 – sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor –  suma de 4.125.000 de lei, cu 9 la sută mai puţin decât estimările aprobate prin legea bugetului de stat pe anul 2013. Pentru administraţii însă, povara va fi mult mai mare decât până acum. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 103, în 2014, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să aloce nu mai puţin de 25 la sută din resursele financiare destinate pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora. Autorităţile spun că vor trebui să ia din banii pentru investiţii, pentru a putea acoperi fondurile necesare pentru sistemul social. De asemenea, după cum au susţinut reprezentanţii Consiliului Judeţean, la capitolul sume defalcate din TVA, pentru cheltuielile cu drumurile judeţene şi comunale, Aradul primeşte mai puţini bani decât în 2013. „Am avut aşteptări întrucât ne-am angajat la investiţii mari şi avem în plan proiecte ample de dezvoltare a judeţului. Speram că bugetul judeţului pe 2014 va fi mă­car egal cu cel de anul trecut. Suntem nemulţumiţi de lipsa de susţinere centrală, care pune piedici în dezvoltarea Aradului. La capitolul fonduri pentru drumuri judeţene şi co­munale vom primi mai puţini bani ca anul trecut. În perioada imediat următoare vom şti care este bugetul judeţului şi ce fonduri vor primi primăriile“, a susţinut Cristian Drăgan, administrator public al Consiliului Judeţean.
Strategie de dezvoltare pe termen lung
Consiliul Judeţean are însă pro­iecte mari pentru acest an, în această perioadă elaborându-se o strategie de dezvoltare pe termen lung. Autori­tăţile caută să compenseze lipsa susţinerii centrale accesând fonduri europene pe proiecte de investiţii. „Ne pregătim de o nouă sesiune de proiecte pe fonduri europene şi avem de actualizat proiecte în vederea accesării fondurilor, ceea ce înseamnă multe costuri pentru CJA. Căutăm alte resurse financiare pentru proiectele de investiţii din judeţ. Avem în lucru strategia de dezvoltare a judeţului pe 2014 – 2020, ceea ce va cuprinde infrastructura rutieră, de apă şi canalizare, sănătatea şi toate direcţiile în care se urmăreşte dezvoltarea. Această strategie va fi finalizată cel mai probabil în această primăvară“, a mai spus Cristian Drăgan.
Pe infrastructură, între drumurile avute în vedere pentru reabilitare se numără: DN 79 – Mişca – Apateu – Berechiu, Sânmartin – Şimand – Olari şi Caporal Alexa, Pilu – Zerind, Bocsig – Răpsig – Sebiş, Bârsa – Moneasa – limită Bihor, legătura între Gurahonţ – Dieci – Dezna, Cermei – Beliu şi Tauţ – Târnova. Anul trecut, veniturile din bugetul CJA au fost de aproximativ 236.1 milioane de lei.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției