Zeci de mii de tunisieni au manifestat marţi seara în suburbiile capitalei Tunis, cerând demisia guvernului condus de islamiştii din Ennahda, care se află de mai bine de două săptămâni într-o criză profundă provocată de uciderea unui opozant la sfârşitul lunii iulie, transmite AFP.

Câteva ore mai târziu, preşedintele Adunării Naţionale Constituante (ANC), Mustapha Ben Jaafar, a anunţat suspendarea lucrărilor parlamentului într-o încercare de a forţa Ennahda şi pe contestatarii acesteia să se aşeze la masa negocierilor.

Manifestanţii, al căror număr a fost estimat la cel puţin 40.000 în jurul orei locale 22:30 (21h30GMT), potrivit unui responsabil al poliţiei, au scandat ‘Poporul doreşte căderea regimului!’ sau ‘Guvernul va cădea azi!’.

Dacă opoziţia organizează în fiecare noapte demonstraţii împotriva puterii după asasinarea deputatului Mohamed Brahmi la 25 iulie, a cărui ucidere a fost atribuită mişcării salafiste, această manifestaţie este de departe cea mai importantă de la începutul mişcării de contestare, notează agenţia franceză de presă.

Mulţi dintre manifestanţi aveau în mâini portrete ale deputatului recent ucis şi ale altui opozant, Chokri Belaiad, ucis în urmă cu şase luni, la 6 februarie.

‘Este o manifestaţie (…) în speranţa unei a doua republici în care obiectivele revoluţiei (din ianuarie 2011) să fie realizate’, a afirmat Mohsen Marzouk, unul din liderii partidului Nidaa Tounes.

Contestatarii Ennahda, partidul islamist aflat la putere, cer la unison un guvern de salvare naţională. O parte dintre ei doresc de asemenea dizolvarea parlamentului a cărui activitate este paralizată de o lună.

Islamiştii au respins în bloc toate aceste revendicări, propunând în schimb lărgirea coaliţiei de guvernământ şi alegeri în decembrie.

‘În regimurile democratice, manifestanţii nu schimbă guvernele. În regimurile dictatoriale se întâmplă ca o manifestaţie să ducă la căderea regimului’, a apreciat Rached Ghannouchi, liderul Ennahda, în ziarul La Presse.

Într-o încercare de a forţa negocierile, preşedintele ANC a anunţat la televiziune îngheţarea activităţii acestei instituţii ce nu a putut să ajungă la un consens pentru a încheia dezbaterea Constituţiei, la 21 de luni după alegerea sa şi la doi ani şi jumătate după revoluţia din ianuarie 2011.

‘Îmi asum responsabilitatea în calitate de preşedinte al ANC şi suspend lucrările adunării până la începerea unui dialog şi aceasta în interesul Tunisiei’, a declarat aliatul laic de centru-stânga al Ennahda, estimând că ‘tunisienii s-au săturat’ de situaţia prezentă.

Nici guvernul, nici preşedinţia, nici Ennahda nu au reacţionat marţi seara, în timp ce în rândurile opoziţiei respectiva iniţiativă a fost apreciată ca pozitivă, dar insuficientă.

‘Este este o victorie a străzii, dar nu este suficient’, a opinat deputata Maya Jribi, unul din liderii Partidului Republican. ‘Este un prim pas spre calmarea /situaţiei/ (…) dar nu este suficient. Trebuie mers până la dizolvarea ANC şi căderea guvernului’, a subliniat, la rândul său, Mahmoud Baroudi, de la partidul Massar.

Tunisia continuă să fie destabilizată de expansiunea grupărilor islamiste violente, dar şi de conflicte sociale alimentate de mizerie, unul dintre factorii-cheieAmăplă izbucnirii revoluţiei din 2011.

 

(AS – autor: Lilia Traci, editor: Flori Tiulea)

 

Recomandările redacției