dush(i) cu preshu'Exact: e vorba despre cea mai recenta premiera a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Premiera-fenomen as spune.

 Amator fiind de teatru, asteptam cu sufletul la gura de trei luni sa vina odata premiera unui spectacol cu care eram „amenintati”. Niciodata nu stiu sa se fi creat o asa atmosfera inca din faza de debut a unui proiect teatral aradean. Era evident ca asteptarea va fi rasplatita pe masura.

 Dovada? Seara premierei a adunat la un loc pe putin 400 spectatori, care au venit sa inteleaga de ce se face atata publicitate noului proiect. Sala teatrului a fost plina-ochi, nu doar de spectatori, ci si de rasete, de zambete, de relaxare deplina. Acelasi lucru s-a petrecut si la a doua reprezentatie, cateva zile mai tarziu.

 Recunosc: Dush(i) cu preshu te ia de pe loc, te monteaza in presh si te tot duce….departe…pe un taram al comediei muzicale, asezonata din plin cu replici spumoase de factura absurda , doar e notoriu ca „Presul” lui Ion Baiesu este un teatru-absurd prin excelenta.

 Regizorul Nicolae Mihai Brânzeu a reusit cu aceasta montare sa isi castige o consacrare definitiva pe plan regizoral in Arad, data fiind apetenta publicului pentru spectacole muzicale. Caci, ce e mai frumos in 2014 decat sa vezi ca arta teatrala isi da mana cu arta muzicala si formeaza un tot ce depaseste cu mult ceea ce inseamna teatrul odata ! Granitele sunt sparte, imixtiunea genurilor si artelor este realizabila, prinde la public.

 Cine (s-)a jucat, a cantat ? Actorii aradeni au facut-o, sub bagheta regizorului amintit, dar si a lui Cari Tibor (câştigătorul Premiului UNITER pentru cea mai bună muzică de teatru, în 2013), care a compus toate cantecele interpretate intr-o nota foarte inedita de catre fiecare actor. L-am remarcat in special pe Zoltan Lovas, care a reusit sa isi improspateze imaginea cu acest rol: era in elementul sau in pielea lu’ Doamna Filoftea, personajul-emblema din poveste. Travesti-ul realizat de acesta s-a constituit prin antiteza cu scortoasa Bernarda Alba, care de o vreme sta in hibernare (speram ca din primavara sa revina la viata).

 Salutara mi s-a parut si revenirea Angelei Petrean Varjasi, care dupa o perioada de absenta din teatru, s-a reacomodat excelent pe scena! Avocata interpretata de aceasta poseda nu doar abilitati juridice, ci si aptitudini muzicale demne de…aplaudat.

In alte roluri i-am regasit pe Călin Stanciu, Roxana Sabău, Marian Parfeni, Carmen Butariu, Oltea Blaga, Cecilia Donat, Ştefan Statnic, Robert Pavicsits si Silvia Demian.

Concluzia? Teatrul aradean a inceput anul 2014 cu o lovitura ce va avea bataie lunga. Dush(i) cu preshu se anunta a avea zile (eu as zice ani) lungi. Nu ne ramane decat sa le uram actorilor sa isi pastreze prospetimea jocului dintai si amatorilor/iubitorilor de teatru sa dea o fuga la una din viitoarele seri magice. Cine vrea optimism adunat pe presh, sa calce portile teatrului si sa fie pregatit !

Recomandările redacției