cruci 1Cele două cruci noi care vor fi montate pe turlele Basilicii papale Maria Radna vor fi sfințite, luni, în cadrul serviciilor religioase dedicate Solemnității Nașterii Fecioarei Maria, care vor fi oficiate de episcopii catolici din vestul țării.
Crucile sunt identice ca formă cu cele anterioare, au înălţimea de 2,50 m, au fost confecționate la Arad, din inox aurit (24 k), și au un termen de garanţie de 200 de ani. Crucile noi au fost aşezate în biserică, în faţa altarelor laterale, iar credincioşii care vor participa la serviciile religioase vor putea să le vadă și să se fotografieze cu ele.
Crucile vechi vor fi expuse în muzeul mănăstirii.
Liturghia solemnă arhierească va fi oficiată în 8 septembrie, de la ora 11.00 de episcopii romano-catolici de Timişoara şi Oradea, Martin Roos şi Laszlo Böcskey.
Tot atunci vor fi sfinţite şi crucile care vor fi montate în vârful turlelor basilicii.
Ansamblul monahal de la Radna, alcătuit din fosta mănăstire franciscană şi biserica, este restaurant și modernizat în cadrul unui proiect european în valoare de peste 11 milioande de euro.
După sărbătoarea Naşterii Fecioarei Maria vor începe lucrările în interiorul ansamblului.
Lucrările sunt programate să se finalizeze până în 2 august anul viitor, când se estimează că va avea loc inaugurarea şi sfinţirea noul ansamblu turistic de la Maria Radna.
La finalul proiectului, Bazilica papală Maria Radna va fi introdusă într-un circuit turistic cu specific interconfesional care mai cuprinde bisericile fortificate din Transilvania şi mănăstirile ortodoxe din Bucovina.
Peste 10.000 de pelerini sunt aşteptaţi la Radna sâmbătă, duminică și luni, la praznicul Naşterii Fecioarei Maria.

Recomandările redacției