muncaAproape 1.000 de oferte de angajare au anunţat angajatorii arădeni la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Arad, în această perioadă. Cu un asemenea număr de oportunităţi de orientare profesională – de trei ori mai multe decât în alte judeţe cu potenţial economic ridicat – Aradul este al patrulea judeţ din ţară ca număr de oferte de muncă. Judeţul nostru este următorul ca număr de job-uri disponibile după Bucureşti, Cluj şi Prahova.

Aradul a depăşit Timişul la locuri de muncă vacante, în judeţul vecin fiind doar 750 de job-uri libere, faţă de 999 câte sunt anunţate la agenţia locală de şomaj. Din cele aproape 1.000 de oferte de angajare disponibile în firmele şi companiile arădene, un număr de 887 sunt disponibile în municipiu.

Angajatorii arădeni caută în număr mare: confecţioneri pentru mai multe domenii, operatori confecţioneri, muncitori necalificaţi, ambalatori, vânzători, lucrători comerciali, casieri, fierari, lăcătuşi mecanici, montatori şi agenţi de securitate. Totuşi, şi arădenii cu studii superioare pot avea noroc de un job potrivit pregătirii lor. Unele firme caută ingineri căi ferate, ingineri pentru industria lemnului, ingineri textile, inspectori resurse umane, laboranţi chimişti şi tehnicieni laboranţi. Se mai recrutează consilieri juridici, agenţi vânzări şi secretar administrativ.

Unele companii din judeţ fac angajări în număr mare, ceea ce înseamnă şansa de a avea un venit sigur pentru şomerii din mediul rural. Aaşa se face că, o companie din Chişineu- Criş angajează nu mai puţin de 60 de muncitori necalificaţi. La Sebiş sunt anunţate 14 locuri de muncă, iar la Ineu, 38, cele mai multe fiind pentru muncitori necalificaţi şi confecţioneri.

În evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 17.880 locuri de muncă, săptămâna aceasta. Pentru persoanele cu studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 16. 711 locuri de muncă, dintre care: 1.615 confecţioner-asamblor articole din textile; 1.284 muncitor necalificat în industria confecţiilor; 759 lucrător comercial; 699 muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; 572 casier; 492 operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; 401 vânzător; 379 şofer autocamion/maşină de mare tonaj; 358 agent de securitate; 329 montator subansamble etc.

În concluzie, Aradul nu duce lipsă de oportunităţi de reorientare profesională pentru şomeri. În schimb, potrivit conducerii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, forţa de muncă dă dovadă de dezinteres pentru piaţa locurilor de muncă.

Recomandările redacției