Mai sunt câteva ore până la cel mai așteptat eveniment fotbalistic al primăverii în județele vecine, dar mai puțin prietene, Arad și Timiș. Azi, de la ora 17, UTA și Poli dispută cel de-al 74-lea derby al Vestului din istorie, unul ce se anunță de pe acum special. Și nu neapărat în sensul bun al cuvântului.
În primul rând, bătălia se dă în premieră în afara orașului Arad, pe arena „Otto Greffner” din Șiria. În ciuda eforturilor mari, de apreciat, ale autorităților locale, cadrul nu este prea bun pentru o astfel de dispută. Sigur, în comparație cu mocirla de acum doi ani de pe „Motorul” se va putea juca fotbal, dar un derby în afara orașelor Arad sau Timișoara rămâne o anatemă. De data asta pe obrazul comunității arădene.
Apoi, a apărut chestiunea legată de accesul galeriei lui ASU Poli, care, prin mijloace ce rămân încă învăluite în mister, și-au procurat de cinci ori mai multe bilete decât cele 70 cuvenite conform regulamentului. Conducerea clubului arădean le-a transmis deja timi­șorenilor că vin degeaba la Șiria toți 350, dar între timp „alb-violeții” au primit un sprijin neașteptat, istoric chiar, din partea ultrașilor arădeni. Aceștia din urmă își vor rivalii pe „Otto Greffner”, cu condiția ca biletele lor să fie valabile. Altfel, am putea asista la un prim derby al Vestului fără nicio galerie. Nici măcar cum am avut pe „Motorul”, doar cu „roș-albii” în peluză.
În fine, din punct de vedere sportiv, cele două echipe se cam bat pe fărâmiturile Ligii a II-a. ASU Poli a ieșit din lupta pentru promovare prin intermediul barajului, iar UTA se chinuie să facă rost cât mai repede de plasa siguranței rămânerii în acest eșalon. Oricum, indiferent de rezultatul partidei de azi, pe care – totuși – „roș-albii” o dispută în fața unei formații mai bine clasate, urmează adversari (și mai) abordabili, majoritatea dintre ei aflați partea inferioară a clasamentului.
Cine îi va înlocui pe Tănase și Petra?
Și, cel puțin pentru „roș-albi”, confruntarea cade într-un moment prost din punct de vedere al efectivului. Trei dintre titularii cerți ai echipei vor rămâne în tribună și vorbim despre fundașul Polgar (încă în refacere după operația de menisc) și mijlocașii Tănase și Petra (ambii suspendați). „Sigur, toate sunt absențe importante, iar cele ale lui Tănase și Petra, ambii cu meciuri bune în ultimele etape și puțin neprevăzute. Tănase chiar era mijlocașul cu sarcini preponderent defensive care a jucat constant, rămâne de văzut cu cine îl vom putea înlocui. Variante ar și mă gândesc la Jorza, Prună, Dan Daniel și chiar Manea, un fotbalist pe care l-am mai folosit în poziția aceea. Ar mai fi și durerile înghinale acuzate de Markovic, de aceea l-am și schimbat la Motru, sperăm să fie apt până la ora meciului”, a menționat Cristi Todea, antrenorul principal al UTA-ei.
„Poli e favorită, dar valorile se echilibrează în derby”
Vorbind strict despre adversarul pe care echipa sa îl va avea în față, „Dulăul” a adăugat: „Formează o echipă omogenă, cu jucători de calitate de la mijloc în sus și oameni experimentați în apărare. O echipă bună de liga a doua, care poate să pună probleme oricui în campionat. Pe hârtie, pornesc favoriți, dar la un astfel de meci se echilibrează valorile. Pentru noi punctele sunt mult mai importante decât pentru ei, cu o victorie, în mare parte, putem să zicem că celelalte meciuri le putem gestiona mai ușor. Dar, bineînțeles, și ei își vor dori să ne pună piedică pentru a ne complica viața și a-i face și mai fericiți pe suporterii lor. Fie că au lucrat cu Bogdan Andone sau acum cu Antonio Foale, timișorenii au avut în general rezultate pozitive. Știm că au câștigat și la cinci goluri diferență într-o deplasare (n.a. pe terenul celor de la Metaloglobus), dar au și pierdut destul de greu la Călărași”.
„Jocuri întotdeauna speciale”
Fără meci oficial programat în weekend, poliștii au avut ocazia să se încarce și mai mult din punct de vedere mental pentru confruntarea de la Șiria cu ocazia meciului de suflet în compania generației 1992-1993 a lui Poli AEK. Pe „Dan Păltinișanu”, suporterii „alb-violeți” au creat o atmosferă din alte vremuri, dar la final au și scandat împreună cu jucătorii împotriva rivalului istoric. Altfel, despre desfășurarea de forțe de azi, Toni Foale a spus următoarele: „E un meci greu. Echipa adversă e una cu jucători tineri, care vor să demonstreze, să se promoveze. Întâlnim o echipă cu tradiţie, ca şi noi. Jocurile astea sunt întotdeauna speciale. Dar eu sper. Băieţii noştri s-au pregătit foarte bine, suntem foarte încrezători, ne dorim chiar să obţinem toate cele trei puncte. Ne luăm măsuri și împotriva băiatului lui Romică Buia (n.a. Darius), care este în formă, dă gol meci de meci. Vom lua măsuri pentru fiecare pe faza de atac şi apărare. Domnul Popa, despre care eu știu că e director tehnic, nu ştiu dacă ne poate surprinde cu altceva decât cu experienţa lui. Poate conta faptul că au jucat etapa trecută cu Pandurii, pentru că au rămas în ritm”. „Principalul” lui ASU are o singură problemă de lot și ea îl vizează pe mijlocașul ofensiv Predescu (accidentat). Față de deplasarea de la Călărași, la Poli revin Ignea și Sorescu (suspendați cu acea ocazie), dar și Scutaru (accidentat în urmă cu zece zile).
De menționat ar mai fi că după antrenamentele de ieri după-
amiază au intrat în cantonament în vederea derby-ului de azi, ce începe la ora 17 și va fi transmis în direct pe Digi Sport 1.
În tur, pe „Dan Păltinişanu”, în faţa a circa 8.000 de spectatori şi a două galerii splendide până la bătaia din pauza meciului, ASU Poli a câştigat cu 2-1 în fața UTA-ei. Cornel Predescu (3) şi Dănuţ Bilia (62) au marcat pentru alb-violeţi, în timp ce Bujamin Asani (9) a înscris pentru „alb-roşii”.
Formații probabile:
UTA: Bodea – Dan, Markovic, Roșca, Burlă – Manea, Jorza – Prună, Buia, Hlistei – Curtuiuș.
ASU Poli: Dur – Bozoancă – Motreanu, Mera, Scutaru, Taub – Ignea, Krausz, Poparadu – Sorescu, V. Nicolae, Ghinescu.
Arbitri: Florin Mazilu (Satu Mare) – Adrian Mărginean (Aiud), Iulian Szekely (Cluj Napoca). Rezervă: Marius Omuț (Satu Mare).
Observatori FRF: Viorel Lolea (Reșița), Dan Monea (Aiud).
Clubul UTA anunță că transportul tuturor spectatorilor tur-retur pe ruta Arad – Șiria – Arad este gratuit. Spre Șiria, autocarele vor pleca din fața fostei cofetării Mimoza, de la Podgoria, marți după-amiază, la orele 15:00, 15:15, 15:30 și 15:45. Autocarele pentru întoarcerea la Arad vor pleca din fața stadionului de la Șiria începând cu ora 19:00.

Recomandările redacției