– Domnule primar, în ultimii ani, faţa comunei Zăbrani s-a schimbat în bine. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut. Ce proiecte aveţi pentru viitor?
– Trebuie să vă spun că încă din 2009 avem un proiect depus pe Măsura 3.2.2 pe fonduri europene, pentru asfaltarea de străzi în Neudorf şi Chesinţ, sate care aparţin din punct de vedere administrativ de comuna Zăbrani. Pe 8 ianuarie 2016, am obţinut pentru finanţarea lucrărilor un milion de euro. Din păcate, nici până în ziua de astăzi nu am putut da ordinul de începere a  şantierului, pentru că de la data respectivă stăm tot în procedura de achiziţie. Am fost blocaţi de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) deoarece în luna mai s-a  schimbat legea privind salariul minim pe economie. Astfel avem probleme din cauza „fabuloasei sume” de 47 de bani, pe zi, pentru fiecare muncitor, ceea ce înseamnă cam 1.300 de lei pe lună. Cei de la ANAP se întreabă de unde suportă constructorul această „sumă fabuloasă”.
– Care a fost răspunsul dat de constructor?
– A identificat o soluţie, răspunzându-le că va suporta diferenţa din profit şi din cheltuielile indirecte, dar ANAP n-a dat nici până acum aprobarea pentru a putea să dăm ordinul de începere a lucrărilor. În cazul în care proiectul va fi respins, riscăm să ieşim din termene şi să pierdem banii.
– Şi atunci cine plăteşte?
– Asta mă întreb şi eu.  De unde putea constructorul să prevadă din luna ianuarie că se va modifica legislaţia muncii?
– Alte proiecte mai aveţi?
– Da. Avem un proiect cu privire la canalizarea din localitatea Zăbrani, accesat în 2012, cu finanţare pe fonduri de mediu. Aici avem canalizarea realizată în proporţie de peste 85%, suntem legaţi la staţia de epurare de la Lipova. Urmează să mai facem trei staţii de pompare. De asemenea, trebuie să realizăm legătura între toate reţelele şi canalul colector pe o porţiune de 30 de metri. Ne-am blocat însă pentru că un anumit domn şi-a extins proprietatea până pe marginea unui canal pe unde trebuia să trecem cu reţeaua stradală stradală, acesta nefiind proprietarul acelui teren, care aparţine Primăriei Zăbrani. Domnul cu pricina, care a fost şi candidat din partea ALDE la Primăria comunei, iar în campanie a promis că va finaliza proiectul de introducere a canalizării, proiect pe care tocmai el îl obstrucţionează, are doar un drept de superficie.
– Şi nu v-aţi adresat instanţei?
– Ba da. Dar până la finalizarea procesului riscăm şi să ieşim din termene şi să pierdem şi această finanţare.
– Până acum am văzut că întâmpinaţi o serie de greutăţi în a realiza ceea ce v-aţi propus. Cu toate acestea nu pot să nu vă întreb, ce vă mai doriţi să faceţi din punct de vedere al infrastructurii?
– Mai avem un proiect de asfaltare a tuturor străzilor din localitatea Zăbrani. Valoarea acestuia este de 3,6 milioane de lei, din care, anul acesta a fost alocată suma de 1,4 milioane de lei. Urmează să demarăm procedura de achiziţie şi sperăm să nu întâmpinăm greutăţi. Avem de asfaltat 4,8 kilometri de străzi. Dacă totul merge bine, lucrarea ar trebui finalizată în maximum două luni după terminarea licitaţiei.
– Vă mulţumesc.

Recomandările redacției