Cu o injecție de trei milioane de euro, Cinematograful Studio ar putea reveni la viață

0
583

Unul dintre cele mai vechi cinematografe din Arad a fost Studio. Clădirea a fost inaugurată în 1913 și a fost proiectată de arhitectul Szántay Lajos. Interesant este că în premieră pentru Arad s-au utilizat planşee din beton armat, fiind și prima clădire din oraș cu încălzire centrală.
La parter au fost proiectate două spații: unul destinat unei bănci, iar altul în care și-a desfășurat activitatea Cinematograful Studio. Însă, de mai bine de un deceniu și jumătate în sala fostului Cinematograf Studio se vede doar praful și degradarea continuă.
Ce s-a întâmplat între timp? În anul 2011, în baza Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 328/2006, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Local a aprobat preluarea a cinci cinematografe de la RADEF, printre acestea fiind şi Cinematograful „Studio”. Condiţia predării către administraţia locală a fost aceea de a reabilita spaţiile pentru asigurarea funcţionării şi existenţei activităţii de proiecţie film. Pentru a crea condiţii de funcţionare optime şi a asigura un nivel de prezentare la standarde actuale pentru activităţile pentru care se doreşte a fi utilizată această sală, este necesară reabilitarea întregului spaţiu ocupat de fostul cinematograf. Dar pentru asta trebuie făcute lucrări de consolidare și reabilitare la structura de rezistență, dar și la reanovarea spațiilor din sala de cinematograf. Se au în vedere și dotări pentru persoanele cu dizabilități. Cei care au pregătit documentația susțin varianta aceasta pentru că „dă posibilitatea găzduirii mai multor tipuri de evenimente şi a mai multor persoane simultan și astfel spaţiul îşi va creşte utilitatea“. Valoarea investiţiei se ridică la 16.118.085,97 lei, inclusiv TVA., din care partea de dotări ar costa 5.408.002,56 lei, inclusiv TVA. Proiectul a fost votat de consilierii municipali, iar lucrările vor dura doi ani de la data începerii acestora. Desigur și dotările tehnice se doresc a fi de ultimă generație, iar ideea de bază este aceea de a avea o sală multifuncțională, cu o capacitate de circa 264 de locuri. Toate acestea s-au făcut înainte de finalul anului trecut. Între timp au apărut alte priorități și, deocamdată, pande­mia a dat peste cap toate aceste planuri de reabilitare.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.