S-au urcat într-un taxi, sperând că acesta îi va duce până în zona graniței, pe care urmau să o treacă ilegal, pentru a ajunge în Spațiul Schengen. Trei cetăţeni din Tunisia şi unul din Siria au încercat să treacă ilegal frontiera, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

Marți, în jurul orei 21.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vărşand , în timp ce îşi îndeplineau atribuţiile de serviciu în localitatea Vărşand, la aproximativ 800 de metri faţă de linia de frontieră, au oprit pe comunicaţie un taximetru, în care se aflau patru însoţitori. Pasagerii nu vorbeau limba română şi au prezentat la controlul specific documente având însemnele autorităţilor din Franţa.

Întrucât persoanele în cauză nu își justificau prezența în zona de frontieră, au fost conduse la sediul Sectorului P.F. Vărşand, unde polițiștii de frontieră au stabilit faptul că cele patru persoane sunt trei cetăţeni din Tunisia şi un cetăţean din Siria, dintre care trei bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 23 şi 41 de ani. De asemenea, documentele franceze prezentate la control nu îndeplineau condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, acestea fiind false.

Cetăţenii străini au declarat faptul că au obţinut documentele de la o persoană a cărei identitate nu o cunosc, în schimbul sumei de 30 de euro şi au ales această metodă întrucât intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat față de cetăţenii străini. 

Recomandările redacției