La fel ca în anii anteriori şi în anul ce s-a încheiat, contribuabilii din zonele rurale s-au achitat la timp de obligaţiile către bugetul de stat.
După cum ne precizau toţi edilii din aceste zone, covârşitoarea majoritate a localnicilor îşi achită la timp taxele şi impozitele, chiar dacă situaţia lor financiară este mai degrabă modestă.
Un procent mare de încasări s-a înregistrat la Semlac, în condiţiile în care situaţia nu este încă finalizată, după cum ne preciza primăriţa Letiţia Stoian. „La noi oamenii sunt conştiincioşi şi înţeleg exact că aceşti bani sunt importanţi pentru guvernare. Taxele şi impozitele anului 2012 s-au încasat în proporţie de 94%, în condiţiile în care situaţia nu este încă definitivă. La fel a fost şi în anii anteriori de când sunt la conducerea Primăriei. Este şi rezultatul faptului că eu sunt foarte aproape de consătenii mei, de problemele lor şi că la noi totul se discută deschis în comunitate“ a precizat primăriţa.
În aceeaşi zonă fiind, comuna Şeitin are, de asemenea, un procent destul de bun de încasare. Primarul Mircea Totorean, precizându-ne că încă situa­ţia nu este cea finalizată. „Din informaţiile pe care le am, procentul de încasări este de peste 70%, deşi a fost un an greu, după cum se ştie. Oricum şi cei care nu s-au încadrat în anul calendaristic vor achita în pri­ma jumătate a lui ianuarie res­tanţele, după ce cheltuielile cu săr­­bătorile de iarnă au trecut, deci pro­centul va fi sigur mai mare“ a precizat edilul din Şeitin.
Cam acelaşi procent de încasări s-a înregistrat şi la Şagu, după cum ne spu­nea primăriţa comunei, Emilia Brăneţ. „S-au făcut încasări în jurul a 70%, poate chiar mai mult, nu am acum situaţia chiar la zi. Dar în fiecare an procentul se încadrează în această perioadă în jurul acestei valori  – poate cu câteva procente în plus. Nu e mo­tiv de îngrijorare, oamenii îşi achită datoriile către stat, dar în funcţie de bugetul şi priorităţile fiecăruia“ ne preciza Emilia Brăneţ.
Şi la Şiştarovăţ procentul înca­să­rilor este bun, el urcând spre 80%, după cum ne preciza primarul Marinel Jurjescu. „Oamenii simpli sunt conştiincioşi;  dacă pot, ei achită taxele la zi. Acum este în jurul valorii de 80% şi de regulă imediat după sărbători procentul încasărilor creş­te, însă vorbim de sume modice“ sublinia edilul.
Investitorii mari creează şi probleme
De cele mai multe ori administraţiile se bucură când pe teritoriul lor apar investitori mari. Însă în multe cazuri aceştia crează şi probleme. Astfel, după cum ne spunea primarul din Dorobanţi, Vicenţiu Almaşi acum sunt pro­bleme cu doi mari investitori care au acumulat restanţe mari la plata impozitelor. „În general localnicii îşi achită taxele – acum s-au înregistrat în casări în proporţie de 70 din total; aici vorbim însă de sume relativ mici faţă de cele pe care le au de achitat unii investitori de raza comunei. Astfel, un investitor de la noi are de achitat circa 1,5 miliarde lei vechi şi acum a intrat în insolvenţă. Un al doilea investitor cu sume destul de mari este şi el în insolvenţă. Sumele sunt mari pentru bugetul comunei noastre şi le vom recupera treptat şi în timp. Dacă le-am avea am putea achita unele datorii iar procentul încasărilor ar creşte cu cel puţin 10%“ ne mărturisea îngrijorat edilul din Dorobanţi.
Şi la Livada procentul încasărilor este unul bun pentru această perioadă, însă şi aici au fost şi încă sunt unele probleme cu plata taxelor şi impozitelor de către unii investitori care au fie au resimţit din greu criza fie au omis să facă plăţile către bugetul local. „Încasă­rile sunt în jurul cifrei de 80% acum, cam ca în fiecare an; probleme am avut însă cu doi investitori care au acumulat datorii şi în prezent avem un al treilea care ne plăteşte eşalonat restanţele pe care le-a acumulat către bugetul local“ ne spunea primarul comunei, Militon Şerb.

Recomandările redacției