Temperaturile scăzute obligă arădenii care stau la casă să consume tot mai multe lemne de foc.

Anul acesta, mai mult ca niciodată arădenii sunt îngrijorați și de costuri, care sunt tot mai mari.

Așadar, se pare că, încălzirea locuinţei ne va costa în această iarnă mai mult. După gaze și energie electrică a venit şi rândul lemnelor de foc să se scumpească.

Pe raza județului Arad foarte multe locuințe nu sunt racordate la gaz, oamenii încălzindu-se cu lemne. De asemenea sunt și multe școli care folosesc ca sursă de încălzire  tot materialul lemnos.

Scumpirea lemnului de foc vine în contextul în care facturile la energie au crescut, factori care creează contextul celei mai complicate ierni din punct de vedere energetic prin care va trece România.

Am  studiat oferta de prețuri la lemnele de foc de pe raza județului nostru.

Dacă anul trecut în județul Arad un metru ster de lemne de foc se vindea cu prețuri între 200 și 300 lei. Vorbim despre lemn de stejar și de salcâm. Anul acesta un metru ster ajunge și la  500 lei.

,, Am cumpărat din vară lemne gata tăiate și crăpate. M-a costat aproape 500 de lei metru. Cu siguranță nu o să-mi ajungă, așa că voi mai cumpra o mașină cât de curând. Facem economie la ce putem, dar la lemn nu avem cum. Suntem cu multe probleme de sănătate și nu putem sta în frig”, ne spune Florica.

,, Din primăvară tot adun pe bani ca să –mi iau o mașină de lemne. Am o pensie mică și abia mă descurc. Am reușit să cumpăr, a fost destul de scump pentru mine 2.500 de lei, iar acum mă mai costă și tăiatul și băgatul în șopru”, spune o pensionară ce locuiește la aproximativ 30 de kilometri de Arad.

Lemnul de foc s-a scumpit la ocoalele silvice de stat din judeţul Arad, faţă de anul trecut, cu până la 40%, în timp ce la particulari, la care preţurile sunt duble faţă de cele de la stat, lemnul este mai scump cu 20%, dar cu toate acestea cererea este mai mare faţă de anii anteriori, conform Agerpres.

,,Ce să facem, cumpărăm de câți bani avem. Facem foc într-o singură camera să mai economisim și să putem trece iarna. Sperăm doar să nu fie geroasă”, spune Gheorghe, un pensionar dintr-un sat, din comuna Pleșcuța.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Arad declarau în urmă cu ceva timp că preţurile stabilite pentru lemnul de foc sunt mai mari, iar volumul disponibil la valorificare este de 3.500 – 4.000 de metri cubi pe lună, similar cu cel din anii trecuţi.

Potrivit sursei citate, scumpirile sunt în procente diferite, în funcţie de zona în care ocoalele îşi desfăşoară activitatea. Astfel, preţul unui metru cub de lemn de foc din esenţe tari (cele mai căutate) în zona de deal-munte este de 280 lei (TVA inclus) dacă este cumpărat direct de la drum sau 340 de lei dacă este ridicat din depozit. Aceste preţuri sunt mai mari cu 25% faţă de anul trecut.

La ocoalele silvice din zona de câmpie, preţurile au crescut cu 40% în ultimul an. Un metru cub de lemn din esenţă tare costă 300 de lei la marginea drumului sau 360 lei dacă este cumpărat din depozit.

Lemnul de foc vândut de ocoalele de stat din Arad este în proporţie de 83% din esenţe tari, în timp ce 10% reprezintă esenţe moi iar 7% răşinoase. Aceste sortimente sunt mai ieftine cu 30-40% faţă de esenţele tari.

Cumpărătorii de la ocoale sunt firme sau particulari care revând lemnul către populaţie, însă preţul la consumatorul final este dublu.

În pieţele specifice din Arad sau în anunţurile din mediul online, un metru cub de lemn de foc din esenţă tare are preţuri cuprinse între 650 şi 750 de lei. Majoritatea vânzătorilor pun la dispoziţie la aceste preţuri trunchiuri de 2 – 3 metri, care apoi trebuie tăiate şi crăpate de către clienţi.

În puţine cazuri, preţul afişat de 700 – 750 de lei metrul cub este pentru lemne gata tăiate şi crăpate.

Aceste preţuri de la particulari sunt cu 20% mai mari faţă de anul trecut, dar cererea a crescut.

„Am fost nevoiţi să mărim preţurile cu 20% mai ales din cauza scumpirii motorinei, dar şi pentru că avem o cerere foarte mare. Noi asigurăm transportul gratuit către clienţi, dacă este pe o rază de circa 25 de kilometri, în caz contrar taxăm şi transportul. Să mergem să ridicăm lemnul direct de la pădure, de la ocoale, este costisitor. Chiar dacă am mărit preţul, profitul nu a crescut, ba mai mult a scăzut, pentru că banii nu mai au aceeaşi valoare ca anul trecut”, a declarat, pentru AGERPRES, un comerciant din Lipova, care afişa în anunţul său publicat online un preţ de 700 de lei pe metrul cub sau 3.300 lei dacă se cumpără o remorcă cu 5 metri cubi.

La metrul ster, lemnul netăiat se vinde cu 400 de lei, iar dacă este tăiat, cu 500 de lei.

„Cerere avem, dar nu găsim lemn suficient, pentru că ocoalele vând cantităţi limitate. Anul acesta oamenii au început să cumpere lemne mult mai devreme, încă din primăvară, poate pentru că s-au speriat de preţurile la gaz şi curent. Mulţi clienţi mi-au spus că şi-au montat teracote şi vor să se asigure că au lemne la iarnă, pentru că nu au certitudine că vor primi gaz sau dacă vor putea să plătească facturile”, a spus un comerciant, care vinde lemne netăiate la metrul ster cu 400 lei.

Direcţia Silvică Arad gestionează aproximativ 48% din suprafaţa forestieră a judeţului, care are peste 200.000 de hectare. Restul pădurilor sunt private sau ale primăriilor.

Recomandările redacției